ЛАЗИНА КУЋА ПОД СТРАЖОМ: На дому песника и лекара у Хиландарској улици број 7 после пожара додате само две спомен-плоче

Аница Клисурић

23. 01. 2022. у 08:32

КУЋА Лазе Лазаревића још тавори руинирана у Хиландарској 7. Од пожара који је избио пре годину дана, обновљене су само две спомен-плоче које стоје на фасади. Већих радова није било, а о ономе што је остало брину стражари.

ЛАЗИНА КУЋА ПОД СТРАЖОМ: На дому песника и лекара у Хиландарској улици број 7 после пожара додате само две спомен-плоче

Објекат је током времена оштећен, Фото М. АнђелаФото

Објекат ће процесом реституције бити враћен првобитним власницима, али засада није познато докле је стигао овај поступак. У Заводу за заштиту споменика културе наводе да су свесни ситуације у којој се Лазин дом сада налази, али да чекају да се сложе све правне околности како би могли да израде документацију.

- Уколико буде у плану да се предузму било какви радови, грађевински, на уређењу фасаде, крова или ентеријера, ми смо дужни да издамо услове за предузимање мера техничке заштите на основу којих се раде пројекат и документација - говоре за "Новости" у Заводу.

- За пројекат је потом потребно прибавити сагласност. У складу са одредбама Закона о културном добрима, али и Закона о становању и одржавању зграда, власници или корисници објеката који уживају заштиту, чувају их и одржавају и спроводе утврђене мере заштите.

Фото М. АнђелаФото

Тренутно је кућа празна, а након избијања пожара Дирекција за имовину Републике Србије је обезбедила целодневно чување објекта, чиме је спречено евентуално неовлашћено улажење у кућу.

Како су нам рекли, у претходном периоду обраћали су им се само забринути суграђани и "Национална фондација за хуману старост др Лаза Лазаревић", који су тражили сагласнот како би обновили две спомен-плоче на објекту.

Према речима директора ове фондације Симеона Бабића, они су забринути због стања у којем се кућа налази. Како је рекао за "Новости", нада се да ће дом лекара и писца бити обновљен, јер је Лаза Лазаревић толико оставио у наслеђе многим генерацијама.

- Кућа се налази у склопу целине Копитарева градина која је заштићена, али појединачно није под заштитом - говори Бабић.

- Надам се да ће Град учинити било шта што је у њиховој могућности како би се спасао овај објекат. Постоји и пројекат који смо урадили за реконструкцију овог здања, а добили смо и сагласност Завода. Улазио сам у кућу, оно што сам тамо затекао било је страшно, свуда је било ђубрета. Надам се да ће бити реконструсана и да ћемо је сачувати. Лаза је то заслужио за све што нам је оставио. Било би лепо и када би била заштићена.

Фото М. АнђелаФото

ИЗГРАЂЕНА 1878. ГОДИНЕ

КУЋА Лазе Лазаревића изграђена је 1878. године. Лаза је користио за становање и приватну праксу, а колико ју је желео, говори и запис: "Ја сам све моје планове растурио и у један скупио, а то је да, ако Бог да, купим ову кућу". Његова супруга Полексија кућу је касније продала. Претходних година овде је било смештено Дечје одељење Библиотеке града, која је исељено 2017. године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЖЕЛИТЕ ДА ОДУШЕВИТЕ СВОЈЕ НАЈМЛАЂЕ: Нема бољег избора од овог хотела у Бодруму, а ништа мање се ни ви нећете одушевити