РЕКЕ МИРНЕ, БРОДИЋИ НА СИГУРНОМ: Плутајући објекти су привезани, грађани озбиљно схватили препоруке

Г. НОВАКОВИЋ

15. 01. 2022. у 08:51

ВЛАСНИЦИ пловних објеката на Сави и Дунаву озбиљно су схватили препоруке Лучке капетаније и припремили се за претходне дане.

РЕКЕ МИРНЕ, БРОДИЋИ НА СИГУРНОМ: Плутајући објекти су привезани, грађани озбиљно схватили препоруке

Фото П. Милошевић

Ниједно пловило није примећено да неконтролисано плута на београдским рекама, што говори да су суграђани бринули о својој имовини, проверили везове, очистили смеће и предупредили непријатности. Засада, нема проблема, а судећи према прогнози времена за наредне дане, нема ни бојазни да ће се на водама формирати лед.

Сави и Дунаву потребне се екстремно ниске температуре, које би потрајале дужи период, да би се заледиле. У односу снага, Дунав је "рањивији", јер Саву "чува" Термоелектрана у Обреновцу. Како нам објашњава шеф Лучке капетаније Милан Николић, наредна четири дана, београдске реке имају тенденцију пада водостаја. Будући да ће и вредности ваздуха бити више, леда неће бити, те су плутајући објекти безбедни. Да је тако, и Николић се уверио приликом јучерашње контроле.

- Власници су предузели мере за наступајући зимски период - каже шеф Капетаније.

- Плутајући објекти који имају привредну делатност имају стручни надзор све време, смеће око објеката је очишћено, а примећујемо и да редовно проверавају стање водонепропусних преграда, челичних ужади, сајли и сидара. Углавном сви чамци су, по препоруци, привучени уз обалу, док су они мањих габарита извучени на обалу и привезани уз плутајуће објекте. Власници сплав-кућица дотежу или попуштају ужад у складу са висином водостаја.

Ситуација после ових снежних падавина много је другачија него када је пао први снег у децембру. Како каже наш саговорник, петнаестак сплавова тада се потопило јер власници нису обилазили објекте, нису чистили снег, па је услед оптерећења и продора воде кроз понтоне дошло до потапања.

Водостај ће наредних дана бити у опадању, Фото Н. Фифић

- Власници пловила имају свест о понашању на води и рачунамо на њихово искуство. Они морају да чувају своју имовину, а ми смо ту да превентивно делујемо, упозоримо на последице и дајемо препоруке. Скоро свакодневно смо у контакту са грађанима - каже Милан Николић.

АПЕЛ

МИЛАН Николић каже да је Дунав већа и моћнија река, али да Сава уме да буде незгодна због бујичних токова.

- Вода се мора поштовати. Апелујем на власнике пловила да прате висину водостаја на сајту Републичког хидрометеоролошког завода и да се понашају у складу са тим. Поготово када су лошији временски услови - истиче наш саговорник.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ВЕЋА ПОТРАЖЊА СЕЗОНСКОГ ВОЋА: Домаће јагоде од 100 до 180 динара