ПЈАЦЕТЕ И ЗА ДУШУ И ЗА ОКО: Током ове године уређена четири јавна простора у престоници, неимарима преостала још три

Сузана Милошевић

03. 12. 2021. у 06:30

ТОКОМ ове године четири градска платоа засијала су новим сјајем - пјацета на углу Балканске и Адмирала Гепрата, урбани џеп у Бирчаниновој, трг између Његошеве и Максима Горког, као и Сквер Милене и Гаге на углу Милешевске и Цара Николаја.

ПЈАЦЕТЕ И ЗА ДУШУ И ЗА ОКО: Током ове године уређена четири јавна простора у престоници, неимарима преостала још три

Фото Новости

До краја године почеће да се ради плато код Палилулске пијаце чије је пројектовање при крају.

Следеће године, Секретаријат за инвестиције, који је био задужен за ове реконструкције, радиће преостала два урбана џепа - Улицу Краљевића Марка са реконструкцијом степеништа које воде ка Зеленом венцу и угао између улица Страхињића Бана и Пјерона де Мондезира. У изградњу и реконструкцију тргова инвестираће се укупно око 480 милиона динара. Извођач радова је група понуђача чији је представник "Инвест градња", а у радовима учествују и ЈКП "Јавно осветљење", ЈКП "Београд пут" и ЈКП "Градско зеленило".

* * * * * * * * * *

ПЛАТО БАЛКАНСКА - АДМИРАЛА ГЕПРАТА

РАДОВИ на скверу на раскрсници Балканске улице, Милована Миловановића, Гаврила Принципа и Адмирала Гепрата почели су већ првих дана јануара, а завршени почетком априла. Укупна вредност радова износила 92 милиона динара. Трг има добру повезаност са Савским тргом, а са друге Балканском улицом иде се према центру, која је такође обновљена и чека да постане "улица заната". На савремен начин реконструисано је четири хиљаде метара квадратних. Трг је урађен од ситне камене коцке, на тротоарима су камене плоче, а урађена је и улична ЛЕД расвета. Цео простор оплемењен је новим уличним мобилијаром: клупама за седење, местима предвиђеним за паркирање бицикала, а посађено је и 14 нових стабала, изграђане су две нове зелене површине у којима је засађено ниско растиње.


* * * * * * * * * *

ЋОШАК БИРЧАНИНОВА - БУЛЕВАР ОСЛОБОЂЕЊА

Обнова сквера на углу Бирчанинове, Катићеве и Булевара ослобођења коштала је 34 милиона динара, а радови су почели у марту. Реконструисана је површина од око 1.400 квадратних метара, простор је прилагођен кретању пешака тако што су повећане тротоарске површине за њихово кретање. Коловоз и паркинг-места урађени су од ситне камене коцке, а на тротоарима су камене плоче. Цео простор оплемењен је новим уличним мобилијаром и садржи осам клупа за седење, места предвиђена за паркирање бицикала, нове ђубријере. Урађена је нова улична ЛЕД расвета, посађено је девет нових стабала и изграђене су нове зелене површине на којима је засађено ниско растиње и дрвеће.

Фото Новости

* * * * * * * * * *

СКВЕР МИЛЕНЕ И ГАГЕ

Уз звуке мелодија из чувене емисије "Образ уз образ", 4. октобра званично је отворен сквер посвећен чувеном глумачком пару Милени Дравић и Драгану Николићу. Трг на углу Милешевске и Цара Николаја постао је после реконструкције ново место сусрета Врачараца. Радови су овде почели крајем јуна, а цео посао завршен је две седмице пре планираног рока. Град је за ове радове издвојио 42 милиона динара. На овом простору засађено је шест нових стабала, док су постојећа сачувана. На уређеној пјацети сада се налази и осам паркинг-места за бицикле. Уз пет клупа за седење и одмор, постављено је и десет стубова јавне расвете и пет ђубријера. Такође, део Милешевске улице који се спаја са Улицом цара Николаја од сада је потпуно затворен за саобраћај, јер је овај део стопљен у нови трг. За пролаз аутомобила користи се сада парче саобраћајнице Радивоја Кораћа, које је додатно проширено.

Фото М. Анђела

* * * * * * * * * *

УРБАНИ ЏЕП ЊЕГОШЕВА - МАКСИМА ГОРКОГ

Мајстори су на пјацету код Каленић пијаце стигли 6. априла, а обнова је завршена 18. маја. Реконструкција сквера кога чине Његошева и Улица Максима Горког обухватала је површину од око 1.100 квадратних метара. Преуређен простор прилагођен је потребама пешака тако што је оплемењен новим уличним мобилијаром. Постављене су клупе за седење, направљена места за паркирање бицикала, постављене нове ђубријере, рециклажни сет. Застор на коловозу је урађен од ситне камене коцке, а тротоари су украшени као и на претходним трговима од камене плоче. И овде је урађена нова ЛЕД расвета. Вредност радова овде је била око 25 милиона динара.

Фото Новости

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)