НЕ ЗНАЈУ ДА ЖИВЕ НА НОВОЈ АДРЕСИ: Бежанијских илегалаца на Новом Београду променила назив у Меандарска

Г. Н.

23. 11. 2021. у 06:47

ВИШЕ од 5.000 улица у престоници променило је назив у протеклом периоду, у оквиру националног пројекта ажурирања Адресног регистра.

НЕ ЗНАЈУ ДА ЖИВЕ  НА НОВОЈ АДРЕСИ: Бежанијских илегалаца на Новом Београду променила назив у Меандарска

Фото: Printskrin

Један од последњих примера измене је један крак Улице бежанијских илегалаца, на којој ће убудуће стајати табла са именом - Меандарска. Ова промена, међутим, направила је пометњу међу житељима, будући да су им рачуни каснили са испоруком и тек су на ковертама уочили нови назив адресе. Табле и бројеви још нису постављени.

У новој Меандарској улици надлежни још нису поставили таблу и нове нумерације стамбених објеката, па су станари помислили да је Бежанијских илегалаца још актуелна адреса. По пристизању коверти са месечним рачунима за комуналне услуге, приметили су разлику.

- Умало да ми истекне рок за остваривање попуста за "Инфостан", али срећом имам налог за електронско плаћање. Могуће је да су се и поштари збунили тражећи Меандарску улицу, за коју табла није постављена. Остали рачуни овог месеца стигли су нам на стару адресу - каже један од станара.

Кашњење, кажу у "Инфостану", није њихова грешка, јер су уплатнице штампане на време.

Како су нам објаснили, од ЈП "Градско стамбено" добили су налог да прешифрују стару новобеоградску адресу на Меандарску улицу. У складу са тим, корисницима су актуелни рачуни послати са измењеним називом улице.

- Реч је о знатном броју улаза, а прешифрирање је уобичајен поступак, који се примењује код сваке промене назива улица, деценијама уназад, увек на основу важећих прописа - наводе у ЈП "Градско стамбено".

Иначе, Секретаријат за комуналне и стамбене послове, у складу са Одлуком о градској управи, обавља послове из надлежности који подразумевају израду и постављање табли са називима улица и кућних бројева. Надлежни поступају према Одлукама о додели назива улица, које доноси Скупштина града и Спецификацијама добијеним од Републичког геодетског завода. Такође, овај Секретаријат замењује старе, дотрајале табле и поставља недостајуће.

- У претходном периоду дошло је до промене назива у више од 5.000 улица у Београду.

Секретаријат је израдио и поставио више од 14.000 табли са називима улица и више од 50.000 табли са кућним бројевима - рекли су нам у надлежном Секретаријату.

ПОШТОВАЊЕ ЗАКОНА

СХОДНО Закону о регистру просторних јединица и адресном регистру по именовању улице, јединица локалне самоуправе обавештава становнике насељеног места о донетој одлуци путем средстава јавног информисања, у "Службеном листу града Београда" и на својој веб-презентацији - кажу у Секретаријату.

- Стамбене заједнице су промениле назив на основу решења којим се региструју промене пословних имена стамбених заједница, а које издаје одељење за имовинско-правне и стамбене послове Општине Нови Београд.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)