ШКОЛА СТАРА 140 ГОДИНА, А НАЈМОДЕРНИЈА НА БАЛКАНУ: "Новости" прве у посети Земунској гимназији пред повратак ђака у учионице

Б. Борисављевић

23. 09. 2021. у 09:34

ЂАЦИ Земунске гимназије, после годину и по дана "подстанарског стажа", ускоро ће се вратити у своју потпуно реконструисану школу, која ће бити најмодернија на Балкану.

ШКОЛА СТАРА 140 ГОДИНА, А НАЈМОДЕРНИЈА НА БАЛКАНУ: Новости прве у посети Земунској гимназији пред повратак ђака у учионице

Фото З. Јовановић

Екипа "Новости" је прва посетила школу. Утисак је да је школи враћен изворни дух, уз најсавременију опрему и учила. Како нам је потврдио Милош Бјелановић, директор школе, сви радови су завршени. У току је опремање учионица, кабинета и осталих просторија, које би требало да буде завршено до краја септембра. Потом следи "усељење" ђака.

Иако школа постоји већ 140 година, ово је била прва озбиљна реконструкција зграде, која је споменик културе. Све је рађено уз поштовање услова Завода за заштиту споменика.

Фото З. Јовановић

Дрвена столарија је задржана и рестаурирана. Пошто у Србији није било мајстора, прозори су "освежени" у Аустрији. Радови су почели у априлу прошле године, сређено је 6.500 квадрата простора, али и урађени нови кров, струјне инсталације, водоводна и канализациона мрежа, сређена фасада. Учионице и кабинети су опремљени у складу са захтевима савремне наставе.

- Учионице ће имати мултифункциналне пројекторе и паметне табле, које ће професорима омугућити да на најбољи начин искористе материјал са интернета и тако побољшају квалитет наставе, али и исходе које ће ученици показати на крају школске године - каже Бјелановић.

- Надам се да ће се какав квалитет наставе ће имати наши ђаци, показати на општој матури.

ПОНОСАН Милош Бјелановић, директор Земунске гимназије, Фото З. Јовановић

У склопу реконструкције, у складу са врхунским стандардима, сређене су и просторије у подруму, које су биле у катастрофалном стању. Од некада неусловног простора, гимназија је добила 1.000 квадрата у којима ће бити библиотека са око 35.000 наслова и читаоница, као и стоматолошка ординација. У књижном фонду је стотинак наслова са почетка 18. века, који ће бити одвојени. На плафонима у учионицама су упијачи звука, тако да глас не одзвања и професори не морају сувише гласно да причају. У кабинету за хемију постоје два дигестора, која служе за безбедност ученика приликом извођења експеримената

- Сигуран сам да ће сви уживати у новој читаоници и библиотеци, и да ће најсавременији услови изродити нове научнике, политичаре, уметнике, спортисте какве гимназија стално "производи" већ дуже од века и по - каже Бјелановић.

- У Гимназији се прави Хиландарски кутак, простор за реализацију трибина са сталном изложбеном поставком са Хиландара.

Реконструкција школе је коштала око 400 милиона динара, а Град је одобрио 55 милиона за комплетно опремање гимназије.

Фото З. Јовановић

КАМЕРНА СЦЕНА

ДВОРИШТЕ, околина и ходници покривени су са 50 камера. Клупе су направљене од материјала који не може да се оштети урезивањем, што ђаци раде. у свлачионицима постоје туш-кабине. У ходницима ће бити уређени простори са лезибеговима у којима ће ђаци моћи да бораве, када се деси да губе час. Гиманзија има пет рачунарских кабинета са 128 места за ученике.

- У свечаној сали ће бити отворена камерна сцена, коју Земун нема - открива Бјелановић.

- Гимназија је увек била светионик Земунцима. Све је полазило одавде и све се дешавало овде. Хоћемо да то сада буде, не само за ђаке и професоре, него за цео Земун.

Фото З. Јовановић

 

 

ЛИЧНА КАРТА

ЗЕМУНСКА гимназија је основана 1858. године. До сада је у школи матурирало 40.000 ђака. Школа има око 1.300 ученика у 48 одељења на четири смера.

Бивши ђаци ове гимназије су успешни у бројним областима. Међу њима је Гордана Вуњак Новаковић, светски прозната научница, писац Давид Албахари.

Ту су и уметници, почевиши од Саве Шумановића, па и лични секретар и пријатељ Николе Тесле, Паја Радосављевић, први дипломирани педагог у Србији који је 1912. године одбранио рад на Сорбони.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)