„ЖРНОВ ФЕСТ“ – СПЕКТАКУЛАРНО ПУТОВАЊЕ У СРЕДЊИ ВЕК : Дани европске баштине на Авали

Novosti online

06. 09. 2021. у 12:29

ГРАДСКА општина Вождовац вас позива да у недељу, 12. септембра, посетите „Жрнов фест“ на Авали, у оквиру манифестације „Дани европске баштине“.

„ЖРНОВ ФЕСТ“ – СПЕКТАКУЛАРНО ПУТОВАЊЕ У СРЕДЊИ ВЕК : Дани европске баштине на Авали

Фото: Жрнов Фест

Посетиоци ће од 12 часова, за када је предвиђено свечано отварање, моћи да виде и чују како су изгледали средњовековни витешки турнири, базари, звук наковња и чекића, ударац мача о мач и такмичење у вештини стреличарства, као и плес и музику средњовековне Србије.

У подножју Авалског торња, преко пута цркве брвнаре биће постављен базар са српским средњовековним оружјем и оклопима. Путовање у прошлост откриће и како су изгледале ковачнице, стреличарски занат, донеће сазнање на који начин се ратовало и које су вештине биле неопходне у борби и лову.

Посетиоци ће моћи да учествују у разним радионицама међу којима су и фреско-сликарство, калиграфија и мозаик.

За најмлађе је обезбеђено и јахање коња тако да позивамо сву децу у пратњи родитеља да узму учешће у овој бајковитој манифестацији и рекреативно уживају у јахању. 

Општина Вождовац организује „Жрнов фест“ у сарадњи са Удружењем за очување старих заната и вештина „Бели орлови“ из Београда.

Позивамо вас да заједно оживимо пут кроз време у средњовековној тврђави Жрнову, смештеној на највишем врху Авале. Улаз је слободан.

ПРОГРАМ:

• 12.00 сати СВЕЧАНО ОТВАРАЊЕ - „Жрнов фест“ ће отворити Дејан Савић, изасланик председника Републике Србије 

• Радионице и средњовековни базар: фреско-сликарство, калиграфија, мозаик (предавања)

• Српско средњовековно оружје и оклопи, ковачнице, стреличарски занат, обуке начина ратовања, борби и лова, музике и плеса
• Бохурт борбе
• Коњичке витешке игре
• Џаустинг турнир (борбе витезова)
• 20.00 сати СВЕЧАНО ЗАТВАРАЊЕ „ЖРНОВ ФЕСТА“

Општина Вождовац обезбедила је аутобуски превоз за грађане. Пријаве се врше на: protokol@vozdovac.rs. Молимо Вас да доставите своје име и презиме и контакт телефон до петка, 10. септембра, у 12.00 часова.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)