BEOGRADSKE PRIČE: Telefonske govornice kao obeležje jednog vremena

Z. Nikolić

09. 05. 2021. u 11:04

U DANAŠNjE vreme, kada su mobilni telefoni deo svakodnevnog života, pojam telefonske govornice deluje nestvarno i nepotrebno.

БЕОГРАДСКЕ ПРИЧЕ: Телефонске говорнице као обележје једног времена

Foto: Arhiva

Ipak, svojevremeno nije bilo tako.

Do pre nekoliko decenija komunikacija je bila sasvim drugačija. Telefoni su bili privilegija dobrostojećeg sloja društva, a oni koji nisu mogli da priušte tu spravu morali su da se posluže telefonskim govornicama.

Posebno dizajnirane ulične "kutije" u kojima su stajali telefoni bile su deo urbanog folklora.

U aparat bi se ubacivao metalni novac, pa je korisnik na taj način mogao da ostvari vezu.

Danas je ovaj način telefoniranja potpuno izobičajen, a mobilni telefoni su postali neizbežni deo svakodnevnice. Stil današnjeg života podrazumeva bezbroj sms-poruka, korišćenje različitih društvenih mreža i sve druge blagodeti savremene tehnolgije, pa su govornice lagano morale da se presele u istoriju.

Izgubila se vizura nekadašnjih ulica u kojima su govornice bile uobičajene, a telefoni starog tipa više ne postoje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

KRUG OKO SLONARE TRČI 150 MALIŠANA: U zoološkom vrtu na Kalemegdanu u subotu još jedan dečji maraton