CENE U SKLADU SA TRŽIŠTEM? Nadležni nisu razmatrali olakšice za zakupce tezgi na Kalemegdanu

M. S. - A. V. V.

07. 05. 2021. u 06:20

UPRKOS nezavidnoj poziciji sa koje konkurišu za svoja mesta na Kalemegdanu, u JP "Beogradska tvrđava" i Gradu zasada ne razmatraju da budućim zakupcima tezgi umanje cene najma.

ЦЕНЕ У СКЛАДУ  СА ТРЖИШТЕМ? Надлежни нису разматрали олакшице за закупце тезги на Калемегдану

Foto Arhiva

Iako zakupci tvrde da su se za pomoć obraćali nadležnima, iz gradske uprave i ovog preduzeća kažu da nikakve pisane zahteve nisu dobili, uz obrazloženje da regulativa prati stanje na tržištu i da se s njim usklađuje.

Konkurs za postavljanje pokretnih objekata na tvrđavi istekao je juče, a iz nadležnog preduzeća nisu mogli da nam potvrde koliko se zakupaca prijavilo, kao ni da li je interesovanje opalo u odnosu na period pre pandemije.

- Pošto je postupak u toku, a iskustvo pokazuje da se najveći broj zakupaca prijavljuje na kraju, ne smatramo da sa ovim podatkom treba u ovom momentu komunicirati - kažu u JP "Beogradska tvrđava".

- Bićemo u mogućnosti da odgovorimo kad se postupak okonča.

OLAKŠICE ZA UGOSTITELjE

UGOSTITELjSKI objekti u poslovnom prostoru Grada na poslednjoj sednici Skupštine Grada oslobođeni su plaćanja zakupnine za maj. A sve kafedžije neće morati da plaćaju takse za bašte za jun i jul.

I Sekretarijat za komunalne i stambene poslove takođe ističe da nikakve zahteve od zakupaca nisu dobijali. A na naše pitanje da li su razmatrali da prodavce suvenira koji su pogođeni zbog smanjenog broja turista daju olakšice, kažu:

- Trenutno su u primeni postojeće procedure u skladu sa tržišnim uslovima. Cene se usklađuju sa aktuelnim tržišnim uslovima.

Kako su "Novosti" nedavno pisale, zakupci tezgi na Kalemegdanu, a naročito prodavci suvenira, posluju veoma teško od početka epidemije. Oni se žale da su ih nadležni zaboravili, a olakšice mimoišle, iako i oni sav prihod dobijaju uglavnom od turizma. A osim toga, nadali su se da će redovan konkurs moći da bude prolongiran.

Paprene iznose, koji se kreću od 300.000 do dva miliona dinara, u ovim uslovima zarade teško da zakupci mogu da iskeširaju. Na Kalemegdanu, koji je ranije vrveo od tezgi sa uspomenama za turiste, sada ih je upola manje, a pravo stanje videće se tek posle održane licitacije 11. maja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili