GORAN VESIĆ UPUTIO ZAHTEV: Umetnička dela iz "Jugoeksporta" koja se prodaju da ostanu u vlasništvu naroda

Novosti online

01. 05. 2021. u 14:50

- POVODOM najavljene aukcije preostalih umetničkih dela, koja se nalaze u fundusu "Jugoeksporta", a koja je zakazana za 18. maj održao sam hitan sastanak sa potpredsednicom Skupštine grada Beograda Andreom Radulović, gradskim sekretarom za kulturu Ivanom Karlom i direktorkom Muzeja grada Beograda Jelenom Medaković - napisao je zamenik gradonačelnika Beograd Goran Vesić na Fejsbuku.

ГОРАН ВЕСИЋ УПУТИО ЗАХТЕВ: Уметничка дела из Југоекспорта која се продају да остану у власништву народа

Foto: Fejsbuk/Goran Vesić

On je dodao da je tražio od njih da pronađu pravni način kako da mnogi od 148 artefakata među kojima su dela slavnih slikara Miće Popovića, Petra Lubarde, Milana Konjovića, Lazara Vozarevića, Mila Milunovića, Peđe Milosavljevića, Zore Petrović, Emira Dragulja, Aleksandra Deroka i mnogih drugih ostanu u vlasništvu Grada Beograda i da ne završe prvo u privatnim zbirkama, a potom širom sveta.

- Neverovatno mi je da oni koji nameravaju da prodaju ove slike, a predstavnici su države, nisu razmišljali o tome da se umetnička dela koja su pripadala Jugoeksportu izuzmu iz stečajne mase, a ne da se prodaju kao da je u pitanju ormar ili traktor!?

- Kada je Grad Beograd prodavao Sava centar prvo su na moj zahtev iz prodaje izuzeta sva umetnička dela koja su se nalazila u Sava centru i dodeljena su Muzeju grada tako da je kupac kupio objekat bez jednog umetničkog dela. Čak su i nepokretna umetnička dela koja su deo objekta Sava centra izuzeta iz prodaje i ostavljena su u vlasništvu Grada Beograda, a novi vlasnik je obavezan da se prema njima odnosi sa dužnom pažnjom.

 

UMETNIČKA DELA IZ JUGOEKSPORTA KOJA SE PRODAJU DA OSTANU U VLASNIŠTVU NARODA! Povodom najavljene aukcije preostalih...

Posted by Goran Vesić on Subota, 01. maj 2021.

Vesić je dodao da će grad Beograd učiniti sve i preduzeti sve pravne korake da vredna umetnička dela, 124 likovna i 24 dela primenjene umetnosti, ostanu u vlasništvu građanki i građana Beograda. Borićemo se svim sredstvima da vredna dela Lubarde, Popovića, Konjovića, Vozarevića, Milunovića, Milosavljevića, Petrovićeve, Dragulja i Deroka ne odu u privatne ruke, a da potom ne završe van naše zemlje.

- Kako ćemo se boriti obavestiću javnost narednih dana, a da umem da se borim pokazuje slučaj galerije Progres koju su hteli da prodaju za kockarnicu i koja je ostala umetnička galerija. A nije da me još nisu tužili gde god su mogli kako im kvarim planove. Ali kada su interesi Beograda u pitanju ne pravim nikakve kompromise!

- Zato, Beograd pobeđuje! - doao je na kraju Vesić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SAOBRAĆAJKA U BULEVARU KRALJA ALEKSANDRA: Automobilom se zakucao u stanicu, pa pobegao (FOTO)