BEOGRADSKE PRIČE: Staro sajmište je trebalo da dobije stadion, hipodrom... (FOTO)

Z. Nikolić

21. 04. 2021. u 11:30

STARO sajmište je onaj neugledni deo grada zakrivljen starom kulom koja svakodnevno preti da se obruši na nekog naivnog prolaznika.

БЕОГРАДСКЕ ПРИЧЕ: Старо сајмиште је требало да добије стадион, хиподром... (ФОТО)

Foto: Arhiva

A nekada je bilo sasvim drugačije. Tokom 1937. godine, kada je Beogradski sajam otvaran (a to mu je bilo pravo ime), bilo je planirano da postane ekonomski centar Beograda.

I on je to zaista i bio, jer su tokom naredne dve godine na njemu održavane prestižne manifestacije, jesenji i prolećni sajmovi, kao i Salon automobila i Vazduhoplovna izložba. Na žalost, početak Drugog svetskog rata, Hitlerov napad na Poljsku i haos u koji je zapao Stari kontinent zauvek je zaustavio samo par zlatnih sajamskih sezona.

Toranj koji smo pomenuli krasio je centralni deo sajamskog prostora, a u njegovom prizemnom delu bila je smeštena radio stanica. Posle prve sezone bilo je jasno da će biti neophodno proširenje izlagačkog prostora, pa su građeni novi paviljoni. Ipak, rat se "isprečio" ideji da sajamski kompleks dobije stadion, hipodrom, i da postane ogroman, reprezentativni i ekonomski centar privrede tadašnje Kraljevine Jugoslavije. Te ideje su bile veoma upečatljive, zabeležila ih je ondašnja štampa, a veliki kompleski bi se, u nastavku onih koji su već postojali, prostirali u pravcu današnjeg Hotela "Hajat", benzisnske stanice koju smo prozvali "Dejtonka" i legendarnih Šest kaplara.

EKSPONATI I EKSPERIMENTI

Na starim fotografijama vidimo da je ondašnja tehnologija dostigla masovnu proizvodnju i prodaju električnih sijalica koje su bile reklamirane na štandovima. Davne 1938. godine na "Filipsovom" štandu na ovom sajmu emitovan je i prvi eksperimentalni televizijski program.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)