ZA PIĆE VODA SA PET IZVORA: Ekspertski timovi GZZJZ u februaru analizirali uzorke sa 32 javne česme

S. Vidačković

11. 04. 2021. u 07:52

OD 32 javne česme sa izvorskom vodom, Beograđani mogu da gase žeđ na svega pet. Stručnjaci Gradskog zavoda za javno zdravlje tokom februara uzeli su uzorke i laboratorijski ispitali vodu sa svih prestoničkih izvorišta. "Zeleno" svetlo dobila su izvorišta Sveta Petka u Rakovici, Hajdučka česma, Milošev konak, barajevski "Točkić" i Grabovac.

ЗА ПИЋЕ ВОДА СА ПЕТ ИЗВОРА: Експертски тимови ГЗЗЈЗ у фебруару анализирали узорке са 32 јавне чесме

Hajdučka česma

Posle osnovnih analiza, nadležni iz GZZJZ utvrdili su da voda sa četiri izvora ne zadovoljava fizičko-hemijske kriterijume, dok je uzorak sa 14 česama mikrobiološki neispravan. Oni upozoravaju da, bez obzira na rezultate koji pokazuju hemijsku i mikrobiološku ispravnost, ne znači da je korišćenje vode sa tog izvorišta u potpunosti bezbedno po zdravlje.

- Zdravstvena ispravnost vode na javnim česmama sa izvorskom vodom može biti veoma promenljiva, jer se na njima tečnost zahvata i koristi u "sirovom" stanju, što znači - bez prethodnog prečišćavanja i dezinfekcije, pa shodno tome nije preporučeno da se koristi kao osnovni izvor vode za piće - objašnjavaju iz GZZJZ. - Ukoliko se voda sa izvorišta nosi kući i kasnije koristi za konzumaciju obavezno je obezbediti čistu i dezinfikovanu ambalažu, držati je u frižideru i što pre iskoristiti.

Iznad većine javnih česama postoje table sa obaveštenjem da voda nije za piće, koje postavljaju nadležni, posle laboratorijskih ispitivanja i rešenja sanitarnog inspektora. Pojedini nesavesni sugrađani skidaju table, te iz Gradskog zavoda apeluju na ljude da se informišu o higijenskoj ispravnosti vode za piće, pre nego što odu na izvorište.

Laboranti nisu mogli da dođu do Kraljeve česme

LISIČJI POTOK

DO uzorka vode sa Kraljeve česme u Lisičjem potoku, laboranti nisu mogli da dođu jer je, kako navode, ovo izvorište bilo potopljeno. Takođe, zanimljivo je da ni dragocena tečnost sa izvorišta kod Crkve Sveta Petka na Kalemegdanu tokom februara koja često jedina u gradu bude ispravna za piće, ovog puta nije bila, čak ni posle filtriranja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (1)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni