NIČE KOMPLEKS U MITIĆEVOJ RUPI: Grad oglasio rani javni uvid u plan atraktivne lokacije na Slaviji

J. DINČIĆ

16. 03. 2021. u 08:51

NA PROSTORU Mitićeve rupe na Slaviji uskoro bi mogao da nikne novi stambeno-poslovni kompleks.

НИЧЕ КОМПЛЕКС У МИТИЋЕВОЈ РУПИ: Град огласио рани јавни увид у план атрактивне локације на Славији

Foto Arhiva

Sekretarijat za urbanizam oglasio je rani javni uvid u plan detaljne regulacije za prostor oivičen ulicama Kralja Milana, Njegoševom, Kralja Milutina i Beogradskom.

Prema planu čiji je naručilac Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju, umesto javne zelene površine i dva dečja parka koji sada zauzimaju najveći deo Mitićeve rupe, kao i nekoliko stambenih objekata, na ovoj lokaciji naći će se mešoviti gradski centri.

Tačnije, kombinacija komercijalnih sadržaja sa stanovanjem, na površini od skoro 7.000 metara kvadratnih.

- Sadržaji, kapaciteti i spratnost definisani su prema prvonagrađenom konkursnom urbanističko-arhitektonskom rešenju iz 2005. godine, za područje Trga Slavija i okolnih blokova, arhitekata Tamare Petrović i Miloša Komlenića - navodi se u planskoj dokumentaciji koju je izradio Urbanistički zavod.

FUTURISTIČKI Mogući izgled dela Trga Slavija, Foto Arhiva

- Predlogom planiranih sadržaja, osim objekata za stanovanje planirana je izgradnja čitaonice, multifunkcionalne sale za odvijanje kulturno-obrazovnih programa, izložbene galerije i kulturno-umetnički centri.

ISTORIJA I NAMERE

U NOVEMBRU 1940. godine Vlada Mitić, poznati veletrgovac odlučio je da na uglu Kralja Milana i Beogradske ulice podigne veliku robnu kuću, sa 14 spratova, po uzoru na nemačke robne kuće. Projektanti Miladin Prljević i berlinski arhitekt Šafer sa konstruktorom Đorđem Lazarevićem, osmislili su rešenje po ugledu na već izgrađeni terazijski oblakoder - palatu "Albanija", sa dodatkom specifične kule sa galerijom-vidikovcem na vrhu građevine. Ambiciozan projekat koji je trebalo da bude realizovan u roku od dve godine, prekinuo je Drugi svetski rat.

Maksimalna dozvoljena spratnost objekata biće do sedam spratova plus povučeni sprat. Broj stanova će se sa 247 popeti na 323, broj stanovnika sa 715 na 936, zaposlenih sa 550 na 766.

Takođe, za ovaj blok obavezno je raspisivanje javnog arhitektonskog konkursa u cilju definisanja idejnog rešenja. Inače, novi plan ne obuhvata samo prostor Mitićeve rupe, već i blok između ulica Kralja Milutina, Kralja Milana, Svetozara Markovića i Njegoševe u kojem se nalaze hoteli "Park" i "Hilton", ali će, kako je navedeno, sadržaji u ovom bloku biti zadržani u postojećim kapacitetima jer tu više nema prostora da se bilo šta gradi.

Rani javni uvid, građanima će biti dostupan svakog radnog dana, od 9.00 do 18.00 časova do 29. marta u zgradi Gradske uprave.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (15)

SAOBRAĆAJKA U BULEVARU KRALJA ALEKSANDRA: Automobilom se zakucao u stanicu, pa pobegao (FOTO)