GRAD BRINE O NAPUŠTENIM ŽIVOTINJAMA: Nađeno rešenje za organizaciju Animal rescue Serbia koja napušta BIGZ

A. VOJINOVIĆ

02. 03. 2021. u 07:52

PROSTORIJE u zgradi BIGZ bile su utočište i za mnogobrojene napuštene životinje o kojima je brinula organizacija Animal rescue Serbia.

ГРАД БРИНЕ О  НАПУШТЕНИМ  ЖИВОТИЊАМА: Нађено решење за организацију Аnimal rescue Serbia која напушта БИГЗ

Foto Animal rescue

Međutim, kako je nekadašnja državna štamparija prešla u ruke novog vlasnika, ekipa ARS prinuđena je da napusti objekat zajedno sa povređenim ljubimcima. Pošto nisu imali gde, u danima iza nas su javno apelovali na građane da im pomognu. Grad Beograd je juče humanitarcima obećao da će im obezbediti novi prostor za rad, i to besplatno.

SPASLI VIŠE OD 3.000 LjUBIMACA

PREMA rečima naše sagovornice, pod okriljem ARS je trenutno 20 mačaka i 40 ptica, koje su ili bolesne ili povređene. Kada su čuli da će morati da se isele plašili su se da ukoliko njihova ekipa ne bude pronašla novi prostor za spasene životinje, one će morati da se vrate na ulice, što bi za njih predstavljalo veliku opasnost po život. Tim ARS od 2016. godine do danas je sa prestoničkih ulica spaslo preko 3.000 životinja.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić je na sastanku sa predsednikom Animal rescue Srbija Aleksandarom Gavrićem rekao da će ova organizacija ubuduće besplatno koristiti gradski prostor i partnerski nastupati sa Gradom u svojoj misiji spasavanja i pomoći ugroženim životinjama.

- Zgrada BIGZ je privatizovana pre dvadesetak godina, a sada je ponovo prodata novom vlasniku koji početi sa njenim renoviranjem. Ova organizacija je prostor koristila besplatno, ali je sada ostala bez te mogućnosti. Obavio sam razgovor sa novim vlasnikom zgrade i ARS će još mesec dana moći da ostane u prostorijama koje su do sada koristili. - rekao je Vesić.

Foto Animal rescue

Grad bi trebalo da obezbedi prostorije za ARS u narednih mesec dana i da postoji nekoliko opcija, koje će oni izabrati.

SUBOTICA

PRE poziva iz Grada, ovoj organizaciji svoj prostor ponudilo je i nekoliko građana, a jedan je bio iz Subotice. Međutim, objekti nažalost nisu bili odgovarajući jer je timu bio potreban veliki prostor zbog životinja koje su ili povređene ili bolesne, pa neke od njih nisu smele da budu zajedno.

Članovi tima ARS već pet godina sa ulica spašavaju povređene životinje i pružaju im utočište. "Sigurna kuća" za bolesne i ozleđene mačke, ptice i pse godinama su bile prostorije u zgradi BIGZ, koju je nedavno kupila firma "Marera". Sa dolaskom novih vlasnika i ekipa ARS zajedno sa životinjama koje nisu u najboljem stanju morala da napusti ovaj objekat u roku od mesec dana.

Foto V. Danilov

- Od 2016. godina otkakako postoji naša organizacija mi smo sve životinje zbrinjavali u prostorijama koje su nam dali na korišćenje u zgradi BIGZ - kaže za "Novosti" Sanja Radosavljević iz ARS.

- Prostor smo koristili bez nadoknade, ali smo bili u obavezi da ga održavamo. Kada smo čuli da ćemo morati da se iselimo pozvali smo građane da nam pomognu da pronađemo nov prostor.

Par majmuna De Brazza u ZOO- vrtu

BEO zoo-vrt dobio je nove stanovnike i to posebnu vrstu majmuna po nazivu De Brazza. U pitanju su mužjak iz Češke i ženka iz Nemačke, kojima su novi zajednički dom pružili zaposleni iz "Vrta dobre nade". Prestoničko carstvo životinja do sada nije imalo ovu vrstu majmuna, koja potiče iz centralne Afrike. Stanište ovih primata su najčešće šuma, ali i doline močvara i reka. Kako u Beoo zoo-vrtu dugo nije bilo mladunaca majmuna, postoji šansa da će novi stanovnici u narednom periodu dobiti prinovu i obradovati posetioce.A. V. V.

Foto Privatna arhiva

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SAOBRAĆAJKA U BULEVARU KRALJA ALEKSANDRA: Automobilom se zakucao u stanicu, pa pobegao (FOTO)