POVEĆANJE POREZA NA IMOVINU: Gradski odbornici utvrdili poresku osnovicu, usvojili planove detaljne regulacije, odluke o pomoći

M. STANOJKOVIĆ

01. 12. 2020. u 10:49

ODBORNICI Skupštine grada usvojili su na jučerašnjoj sednici odluku o prosečnoj ceni kvadrata za utvrđivanje poreza na imovinu u 2021. godini.

ПОВЕЋАЊЕ ПОРЕЗА НА ИМОВИНУ: Градски одборници утврдили пореску основицу, усвојили планове детаљне регулације, одлуке о помоћи

Foto Z. Jovanović

U poređenju sa prošlom godinom, cena kvadrata u ekstrazoni stanovanja za stan poskupela je za oko 50 evra, pa je u odnosu na odluku za 2020. kada je kvadrat bio 213.395 dinara, odnosno 1.823 evra, sada 219.402 dinara odnosno oko 1.875 evra.

Kako se uporedi prošlogodišnja i nova odluka o utvrđivanju prosečnih cena kvadratnog metra, kvadrat u prvoj zoni za stan iznosi 199.942 dinara, za razliku od prošle kada je bio 190.091 dinar. Za istu zonu cena kvadrata za kuću poskupela je samo hiljadu dinara, pa sada iznosi 175.093 dinara.

U drugoj zoni kvadrat stana u proseku košta 7.000 dinara više, odnosno 148.356 dinara. Najjeftinija, osma zona, određuje kvadrat od 38.993 dinara, odnosno za oko 3.000 skuplje nego prošle.

Svi zaposleni u ustanovama socijalne zaštite koji su bili u direktnom kontaktu za korisnicima, od Grada će dobiti jednokratnu pomoć u iznosu od 10.000 dinara, odlučeno je na jučerašnjoj sednici Skupštine grada. Grad će pomoći i Centru dečjih letovališta kako bi i u ovoj situaciji mogli da isplaćuju plate. Osim toga, zaokružen je plan detaljene regulacije za autobusku stanicu u Bloku 42 na Novom Beogradu, kojom je omogućen nastavak radova na izgradnji.

Na sednici Skupštine grada u Sava centru ovog puta bilo je manje prisutnih nego inače, samo 61 odbornik. Na dnevnom redu uglavnom su se našli planovi, od toga sedam detaljne regulacije i sedam odluka o planovima.

Nove investitore trebalo bi da zainteresuje i usvajanje PDR za Blok 18a i 69 kojim će osim novih saobraćajnih rešenja, biti uređena i velika površina od Gazele do Jurija Gagarina na ovom potezu. Meštani Velikog Sela najzad će, nakon usvajanja plana imati mogućnost da dođu do građevinskih dozvola.

Kako bi bio obračunat porez na imovinu za 2021. godinu, usvojena je i odluka o prosečnoj ceni kvadrata po zonama u prestonici.

Da bi se još bliže zaštitio i propisima uredio kompleks Beogradske tvrđave, doneti su uslovi za uređivanje, unapređenje i zaštitu. Slobodna zona Beograda dopunjena je, pa je pored postojeće Bariča, Reve i Pančeva, proširena na četvrto područje Staru Pazovu.

Takođe, izmenjena je i Odluka o povećanju osnovnog kapitala JKP "Gradska čistoća", kao i statuti "Gradskih pijaca" i GSP "Beograd". Raspisan je konkurs za izbor direktora "Veterine Beograd" i "Beogradskog vodovoda i kanalizacije".

KNEZA TRPIMIRA - MILUTINA ČOLIĆA

DOSADAŠNJA Ulica kneza Trpimira ubuduće će nositi ime Milutina Čolića, jednog od osnivača međunarodnog filmskog festivala FEST i dugogodišnjeg kritičara "Politike". Odluke o imenovanju ulica po Aleksandru Tijaniću, Bogdanu Tirnaniću, Miroslavu Radojčiću, Predragu Milojeviću, zatim Briselskoj ulici, kao i ulicama Milana Vukosa, Dragana Sakana i Dinka Tucakovića naći će se na sednici Skupštine Grada Beograda koja je planirana u decembru.

NOVA ODBORNIČKA GRUPA

DO kraja nedelje i 13 odbornika iz Stranke slobode i pravde, Pokreta za preokret i Udrženja sindikata Srbije "Sloga" formiraće novu odborničku grupu u Skupštini grada, koja će nositi naziv Sloboda i pravda.

- Misija naše odborničke grupe ostaje ista, a to je borba za Beograd u kome će ljudi moći mirno i slobodno da žive sa svojim porodicama, da imaju visok standard i priliku da rade na dobro plaćenim poslovima - rekao je Peđa Mitrović iz Stranke slobode i pravde.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

NA PEŠČANOJ PLAŽI, U CENTRU HURGADE: Dobar odmor za odrasle, dobra zabava za dečicu, lepa plaža i za jedne, i za druge