KOVID ODLAŽE OBNOVU "HITNE": Rekonstrukcija četiri zgrade od vitalnog značaja za funckionisanje grada, vredna 16 miliona evra, na čekanju

G. NOVAKOVIĆ

02. 11. 2020. u 13:34

PROJEKAT rekonstrukcija objekata Hitne pomoći, Gradske biblioteke, Studentske poliklinike i Stacionara još je na čekanju.

КОВИД ОДЛАЖЕ  ОБНОВУ ХИТНЕ: Реконструкција четири зграде од виталног значаја за фунцкионисање града, вредна 16 милиона евра, на чекању

Foto A. Stanković

Iako je realizacija radova, prema poslednjim najavama, trebalo da bude okončana do kraja prošle godine, to će sačekati neko srećnije vreme. Kako smo saznali, Grad je kompletirao dokumentaciju i rešio imovinsko-pravne odnose, a u toku naredne nedelje očekuju se sastanci na ovu temu.

Projekat je vredan 16 miliona evra, od čega je 11 miliona evra doprinos Evropske unije, a pet miliona iznosi zajam koji Grad Beograd uzima od Evropske banke za obnovu i razvoj. Obnova pomenutih objekata je omogućena zahvaljujući projektu "Termalna rehabilitacija javnih zgrada - unapređenje energetske efikasnosti u gradu Beogradu". Ovom rekonstrukcijom, četiri zgrade biće energetski efikasnije.

- Kompletna projektno-tehnička dokumentacije je završena i spremna, kao i projekat za građevinsku dozvolu - kaže za "Novosti" gradonačelnik prof. dr Zoran Radojičić. - Pored toga, rešeni su i imovinskopravni odnosi. Sledeći korak je potpisivanje ugovora o realizaciji projekta sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj.

PRVI PUT POSLE 60 GODINA

PRIMERA radi, Gradski zavod za Hitnu medicinsku pomoć dobiće novo ruho posle 60 godina, odnosno prvi put otkad je zgrada podignuta. Biće dograđeno više od 6.000 kvadrata, što će sa postojećim objektima činiti moderan zdravstveni kompleks sa više od 8.000 kvadratnih metara.

Kako kaže gradonačelnik, epidemija je usporila realizaciju projekta, ali se aktivnosti sada dalje realizuju.

- Za mene je ovo izuzetno važan projekat i u narednom periodu imaćemo dalje konkretne korake u vezi sa ovim. Energetska efikasnost ne znači samo smanjenje emisije ugljen-

-dioksida, već dovodi i do konkretnih ušteda energenata, što je dodatna vrednost celog posla - ističe Radojičić.

Kako je svojevremeno najavljeno, obnova kompleksa Hitne pomoći radiće se u tri faze.

Najpre će biti izgrađen potpuno novi blok A i portirnica, tokom druge faze predviđene su rekonstrukcija i dogradnja bloka B i izgradnja nadstrešnice, dok su za poslednju fazu u planu rekonstrukcija bloka C i uređenje parcele. Prema postojećem projektu, rekonstruisana zgrada Hitne pomoći imaće i edukativni centar sa svim potrebnim uslovima.

Memorandum o saradnji na implementaciji projekta rehabilitacije četiri javne zgrade potpisan je 25. aprila u Starom dvoru.
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024