DUNAV SE OPET IZLIO, SVE POD KONTROLOM: Vodostaj reke raste,prvi je na udaru prostor oko Kule Nebojša

A. Z. K.

23. 05. 2023. u 20:56

DUNAV se izlio na delu od Kule Nebojša do Bastiona Svetog Jakova, vodostaj je ovih dana povišen, a tako će biti i narednih dana.

ДУНАВ СЕ ОПЕТ ИЗЛИО,  СВЕ ПОД КОНТРОЛОМ: Водостај реке расте,први је на удару простор око Куле Небојша

Foto: Zoran Jovanovic

Međutim, Beograđani nemaju razloga za brigu, jer Republički meteorološki zavod najavljuje da u toku ove nedelje voda neće dostići 550 centimetara, što je i granica redovne odbrane na Dunavu.

Deo uz Dunav od Kule Nebojša do Bastiona najniža je tačka u prestonici, pa se zato ovde izlije reka. Ekipe javnog vodoprivrednog preduzeća "Beograd vode" juče su ipak bile na terenu tokom jutra kako bi ispumpali vodu koja se izlila na Dorćolu. Iako se rekla izlila u ovom delu grada, prema rečima nadležnih iako će narednih dana vodostaj biti povišen, nema razloga za brigu.

U RHMZ najavljuju da će Dunav dostići 531 centimetar u petak, što će biti najviši vodostaj narednih dana. Na Savi je granica redovne odbrane pet metara, a ova prestonička reka u petak će dostići 474 centimetra.

- Vodostaj Dunava je u manjem porastu sa tendencijom stagnacije i manjeg porasta naredna dva dana - saopštili su u Republičkom hidrometeorološkom zavodu. - Nakon toga doći će do opadanja. Redovna odbrana od poplava se proglašava kada vodostaj na reci dostigne propisanu granicu i ima tendenciju daljeg porasta. Redovnu odbranu od poplava proglašavaju nadležni vodoprivredni centar i ona podrazumeva neprekidno osmatranje i praćenje stanja odbrambenih nasipa i objekata.

Nadležni nadgledaju situaciju

U SEKRETARIJATU za poslove odbrane, vanrednih situacija i koordinaciju, rekli su da je izlivanje Dunava u ovom delu obale uobičajena pojava.

- Od Kule Nebojša do Bastiona Svetog Jakova izlivanje reke učestalije je nego na ostalim delovima. Prema prognozama svih relevantnih institucija, nema opasnosti od izlivanja reke. Gradski štab za vanredne situacije i ekipe vodoprivrednih preduzeća konstantno prate situaciju na terenu - saopštili su u Sekretarijatu.

 

U nedelju se oglasio i Sekretarijat za poslove odbrane, vanrednih situacija i koordinaciju koji je apelovao na Beograđane da izmeste svoja parkirana vozila iz dela između Kule Nebojša i Bastiona Svetog Jakova. Oni su skrenuli pažnju vozačima da ne ostavljaju vozila u ovom delu kako bi nadležni mogli nesmetano da obavljaju svoj posao. I pored upozorenja, na parkingu je juče bilo "zarobljeno" osam vozila. Iako je prilaz bio zatvoren, mnogi su se odlučivali da svoja vozila parkiraju na ovom delu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)