MOLITVE ZA MIR MEĐU LJUDIMA: Spasovdanska litija zakazana za 25. maj, moleban u Hramu Svetog Save

A. Z. K.

12. 05. 2023. u 16:53

MOLEBANOM u Hramu Svetog Save i litijom koja će proći centralnim prestoničkim ulicama, u četvrtak 25. maja biće obeležena slava Beograda, Vaznesenje Gospodnje - Spasovdan. Zbog dve velike tragedije koje su se dogodile, u OŠ "Vladislav Ribnikar" i Mladenovcu, ovogodišnje obeležavanje slave biće u znaku molitve za mir među ljudima.

МОЛИТВЕ ЗА МИР МЕЂУ ЉУДИМА: Спасовданска литија заказана за 25. мај, молебан у Храму Светог Саве

Foto: M. Anđela

Kako su saopštili u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, litija će u četvrtak 25. maja u 19.00 krenuti od Vaznesenjske crkve ka Hramu Svetog Save. U Hramu će patrijarh Porfirije služiti moleban, nakon čega će održati i besedu.

- Zbog bola i tuge naroda za nevino postradalima obeležavanje Spasovdana biće u znaku reči Svetog vladike Nikolaja Žičkog i Ohridskog: "Molitvom izmolimo blagosloveni mir među ljudima" - saopštili su u Srpskoj pravoslavnoj crkvi. - Na čelu litije, biće kivot sa moštima Svetog vladike Nikolaja, koje će biti donete iz manastira Lelić kod Valjeva kako bi utešile narod u ovim teškim danima i radi duhovnog okrepljenja.

Mošti despota Stefana

PROŠLOGODIŠNjA Spasovdanska litija takođe je bila u znaku molitvi za mir i okončanje svih ratova. Pre godinu dana od Vaznesenjske crkve do Hrama Svetog Save nošena je ikona presvete Bogorodice Trojeručice, mošti i ikone Svetog despota Stefana Lazarevića.

Mošti će dan uoči prestoničke litije prvo biti prenete u valjevski Saborni hram, odakle će posle molebna svečano biti donete u Vaznesenjsku crkvu, a potom u Hram Svetog Save.

U SPC pozvali su građane da dođu na litiju prestoničkim ulicama radi isceljenja duše i tela i kako bi se zajedno molili za mir među ljudima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (2)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina