ČESTI POŽARI ZBOG LOŠE INSTALACIJE: Stare razvodne kutije za struju uzrok nevolja u stambenim zgradama

T.N.

05. 05. 2023. u 07:00

STARE instalacije u zgradama, kao i stari merno-razvodni ormari često su uzrok požara u zgradama.

ЧЕСТИ ПОЖАРИ ЗБОГ ЛОШЕ ИНСТАЛАЦИЈЕ: Старе разводне кутије за струју узрок невоља у стамбеним зградама

Foto: Z. J. Mačak

Ovakve razvodne kutije sa strujom problem prave stanarima, često nestajanje struje u zgradi, "iskakanje" osigurača, samo su neki od problema sa kojima se susreću građani. Poseban strah postoji kod stanara čije su zgrade stare, a instalacija i struja nisu menjane od kada su zgrade izgrađene. Umesto strahovanja, neophodno je obratiti se Elektrodistribuciji.

- Imali smo problem sa starom instalacijom u zgradi i sa starim kutijama za struju, osigurači su nam stalno iskakali, plašili smo se da će doći do požara, jer se te razvodne kutije nisu nikada menjale. Rečeno nam je da svi u zgradi moramo da se usaglasimo kako bismo ih zamenili, na kraju smo se obratili nadležnima i oni su rešili problem - objašnjava sugrađanka.

Nadležni u Elektrodistribuciji kažu da građani koji imaju problem sa starom instalacijom pre svega treba da se obrate nadležnima kako bi taj problem bio rešen. - Građani koji smatraju da imaju problem sa "starim" merno razvodnim ormarima, treba da se orbate nadležnom Ogranku Elektrodistribucije Srbije, kako bi se izvršila kontrola i utvrdilo činjenično stanje - kažu u ovom preduzeću za "Novosti". - To što je razvodni ormar na prvi pogled star ne znači da je automatski neispravan i da je za zamenu. Kontrola podrazumeva izlazak na lice mesta specijalizovane ekipe i utvrđivanje tehničke ispravnosti merno razvodnih ormana, nakon čega se konstatuje da li postoji tehnička i ekonomska opravdanost za zamenu.

Kako su nam objasnili nadležni, u objektima u kojima je nadležni Ogranak Elektrodistibucije izvršio preuzimanje mernih uređaja, merno razvodnih ormana, instalacija i opreme kao i drugih uređaja, merno-razvodni ormari će biti zamenjeni po prioritetu, ukoliko se utvrdi tehnička i ekonomska opravdanost za zamenu.

Kada su u pitanju instalacije iza mernih uređaja, EDB nema ovlašćenje za izvođenje radova na instalacijama krajnjih korisnika električne energije. Građani se za popravku eventualnog kvara na instalaciji posle mernog uređaja moraju obratiti nekom od ovlašćenih izvođača za ovu vrstu radova.

Izgoreo strujomer na Terazijama

PRE skoro dve godine, stanari zgrade na Terazijama 36 deset dana nisu imali struju, zbog požara koji je izbio zbog stare instalacije. Razlog za nestanak struje u ovom delu grada bio je stari strujomer koji je izgoreo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest