"ONA NE TREBA DA KAŠLJE, NEGO DA UMRE" Drama u osnovnoj školi u Progaru - Učenici nemerno izazvali napad astme kod nastavnice ruskog

Š. M.

29. 03. 2023. u 20:14

NASTAVNICI ruskog jezika Borki Milošević dvojica učenika Osnovne škole "Branko Radičević" u surčinskom naselju Progar namerno su izazvala asmatični napad, pošto su pre njenog časa učionicu isprskali dezodoransom.

ОНА НЕ ТРЕБА ДА КАШЉЕ, НЕГО ДА УМРЕ Драма у основној школи у Прогару - Ученици немерно изазвали напад астме код наставнице руског

Foto: Printskrin

Kako "Novosti" saznaju, ovaj nesvakidašnji incident dogodio se u četvrtak, na času ruskog jezika, kada su dva učenika sedmog razreda dezodoransom jakog mirisa isprskala celu učionicu, ali i sto i stolicu nastavnice. Nakon prskanja, nestašni đak je naredio svima u razredu da ne otvaraju prozore i vrata, kako se prostor ne bi izluftirao.

Prosvetna radnica je preživela ovu situaciju zahvaljujući brzoj i pravovremenoj intervenciji Hitne pomoći.

- Bila sam na ivici smrti - priča za "Novosti" Borka Milošević.

- Poznato je da imam astmu, još sam i invalid koji na posao dolazi sa štapom. Što je takođe frapantno, u razredu ima još nekoliko asmatičara, kod kojih je došlo do blažih napada. Radim tri decenije u školstvu i ovo još nisam doživela. Učenik koji je isprskao učionicu često mi je pomagao, nosio knjige, stvari, pa sam još više šokirana ovim što se dogodilo. Smatram da ga je drug, koji je veoma problematičan, nagovorio da to uradi.

Nastavnica je posebno ogorčena na sistem koji ne štiti prosvetne radnike, već ih đaci sve više ugrožavaju.

- U jednom trenutku mi je bilo toliko loše da sam mislila da se prepustim - za naš list priča Miloševićeva.

- Poražavajuće deluje da je đak rekao drugovima "Isprskaćemo dezodorans da vidimo hoće li se ugušiti". Takođe, dok sam se borila za dah, isti dečak je prišao i rekao: "Ona ne treba da kašlje, nego da umre." To su reči koje mi i sada odzvanjaju u glavi. Ništa im nisam skrivila, čak sam i "navlačila" ocene. Nakon intervencije lekara, koleginica me dovela kući, a tri dana sam u stalnoj vezi sa Hitnom pomoći jer mi je pritisak bio povišen.

I direktor OŠ "Branko Radičević" Petar Mušterić kaže za naš list da mu je izuzetno žao zbog neprijatnosti koju je koleginica doživela, jer joj je život visio o koncu.

- Po saznanju za slučaj, obavestili smo razrednog starešinu da preduzme određene mere u skladu sa protokolom postupanja u ovim slučajevima, da se prikupe izjave prisutnih učenika - kaže on. - Odeljenje je napisalo izjave, zakazao sam sastanak Tima za zaštitu od nasilja, koji je odredio da je reč o trećem nivou nasilja, odnosno ugrožavanju bezbednosti drugih opasnošću po život i težoj povredi discipline učenika. Tim mora da izradi plan kojim će se preduzeti koraci prema učenicima. Najpre rasprava, na koju se pozivaju roditelji, zatim se mesec dana vrši pojačan vaspitni rad sa učenicima i donosi se odluka.

Direktor osmoletke ističe za "Novosti" da u školi koju pohađa 410 učenika ima svega četvoro problematičnih i da je "ona visoko rangirana u obrazovnom sistemu Srbije".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (19)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)