U "ZABRANJENOM STARENJU" SAMO ZAUVEK MLADI: Jedinstven sastav ima čak šest autorskih pesama, pevaju pop, rok kao i strane numere

T. NIKOLIĆ

26. 03. 2023. u 11:31

NEKAD službenici, profesori, inženjeri, doktori - danas penzioneri, a u slobodno vreme članovi pevačkog benda "Zabranjeno starenje".

У ЗАБРАЊЕНОМ СТАРЕЊУ САМО ЗАУВЕК МЛАДИ: Јединствен састав има чак шест ауторских песама, певају поп, рок као и стране нумере

Foto: N.Skenderija

Pevaju sve, od rok i pop pesama, do izvornih i autorskih, a nisu im nepoznate ni strane pesme. U sastavu je 30 raspevanih penzionera, najstariji ima 87 godina, a najmlađi član ovog najstarijeg benda 66.

U Svetogorskoj ulici, u dnevnom centru i klubu "Stari grad II" članovi benda imaju probe dva puta nedeljno. Nikome nije teško da dođe da se druži i peva, svi su bili na svojim mestima sa spremnim repertoarom pesama koje će pevati taj dan, a u to su se uverili i reporteri "Novosti" koji su imali priliku da slušaju samo neke od pesama koje ovaj bend peva. Redovno imaju nastupe, a upravo se i pripremaju za jedan takav kojih ih čeka krajem aprila. Kako kažu, trude se da redovno dolaze na probe, sa što manje izostanaka, naravno koliko mogu da isprate, bitno im je da ostanu u formi.

Najstariji član benda koji postoji već više od 10 godina, Ranko Losić koji ima 87 godina kaže za "Novosti" da ga druženje sa članovima hora opušta, a muzika podlmađuje. - Volim da pevam, volim da se družim sa svima ovde. Redovan sam na probama, jedino ako imam baš neki problem onda je izostanak opravdan, ali uvek nadoknadim sve - ističe Ranko.

Karaoke, časovi crtanja, slikanja, glume i mnogo društvenih igara uz smeh i muziku potvrđuju upravo ono što i sam naziv benda kaže, zabranjeno im je starenje.

- U ovom sastavu sam od samog početka, ovo me održava i čine me srećnom i ispunjenom, sve mi jako prija - objašnjava Mirjana Vranjković, u horu poznatija kao Saška. - Mnogi od nas rade urpavo ono što možda u mladosti nismo mogli, zbog posla i ostalih obaveza. Imamo slobodu da stvaramo nešto novo. Ja, recimo, volim da pišem pesme i da recitujem, napravimo malu priredbu za nas i onda svako učestvuje koliko može.

Svi čalnovi su saglasni da je za uspeh benda, trud i dobru atmosferu zadužen njihov "vođa" Marija Stanojević koja je i terapeutkinja u klubovima za stare.

- "Zabranjeno starenje" se izdvaja po tome što jedini radi autorske pesme, takođe pevamo pop, rok kao i malo moderniju muziku, zapravo sve ono što njima prija, muziku njihove mladosti ali i noviju. Imamo šest autorskih pesama, tri smo snimili, a u planu nam je da snimimo još tri - priča Marija. - Često imamo nastupe u okviru raznih festivala, događaja, na promiciji knjiga, nastupali smo u Skupštini grada, domu Pionira.

Članovima pevanje prija, jer oni zapravo ovde stvaraju i prave nešto novo, osećaju se vredno i korisno. Mi smo jedna mala zajednica, delimo i lepe i manje lepe trenutke, pomažemo jedni drugima, družimo se, a cilj nam je da se oni umrežavaju i da rade na sebi i uče nove stvari.

Članovi benda "Zabrenjeno starenje" sami pišu muziku i tekstove, a u tome im pomaže Marija. Zajedno učestvuju u stvaranju nove muzike. Nije im teško da nauče nove pesme, jer kako kažu, bitno im je da ostanu u formi i da održavaju svoje mentalno i fizičko zdravlje.

Imaju muzičke instrumente, sviraju na gitari. Nekada su imali klavijaturu, a sad imaju želju da kupe neki novi instrument.

BEZ PAUZE

ČAK i za vreme pandemije korona virusa i kada je bilo vanredno stanje, članovi ovog benda su nalazili način za druženje i ispunjenje vremena. Uz pomoć njihove Marije i novih tehnologija, napravili su vajber grupe i preko raznih platformi organizovali druženja, viđenja i probe. Pevali su čak i virtualno, muzika i pesma su bili uz njih.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)