KRAJ ŠVERCOVANJU, OD 21. U AUTOBUS SAMO SA KARTOM: Važne promene za sve građane Beograda

Милица Шкорић
Milica Škorić

07. 02. 2023. u 16:45

NOVOOSNOVANO javno preduzeće "Naplata prevozne usluge Beograd" preuzeće od "Kentkarta", posle 21. februara , kad se održava sednica Skupštine grada, naplatu karata u prestonici! Ovo je juče saopštio gradonačelik Aleksandar Šapić i istakao da je proces kasnio nekih mesec i po.

КРАЈ ШВЕРЦОВАЊУ, ОД 21. У АУТОБУС САМО СА КАРТОМ: Важне промене за све грађане Београда

Foto M. Labudović

Tako, turska firma, koja će ostati i pružati logističku podršku, odnosno i dalje će se koristiti njihovi softveri, prekida naplatu posle gotovo 11,5 godina, pošto je prethodni ugovor potpisan 2010. godine, na deset godina, a potom i na još 13. Firma je nekad bila registrovana pod imenom "Apeks".

- Duže je trajao ceo proces sa turskom firmom, jer je ugovor na 13 godina potpisan pre godinu i po, pa je procedura bila složenija i komplikovanija - rekao je juče Šapić. - Konačno je postignut dogovor između "Kentkarta" i Grada, koji neće snositi nikakve penale i posledice. Na sledećoj sednici Skupštine grada 21. februara preuzećemo naplatu karata, za šta će ubuduće biti zaduženo novoosnovano preduzeće.

Iako posluje u čak četrdeset zemalja kao podrška, "Kentkart" je samo u Beogradu naplaćivao i uslugu prevoza putnika. Takođe, jedan od prvih ciljeva novoizabranog rukovodstva bilo je da naplata pređe na Grad. I sindikati GSP su na protestima prošle godine tražili da se ta nadležnost vrati pod ingerenciju GSP, kako je bilo ranije. Ipak, taj zahtev je odbijen, formirana je nova firma, ali kadrovi koji su zaposleni u novom preduzeću uglavnom su povučeni sa pozicija u GSP.

- Dakle, naše preduzeće će konačno konstrolisati naplatu karata - dodao je prvi čovek prestonice.

Odbornici Skupštine grada Beograda na sednici krajem septembra 2021. godine usvojili su odluku o osnivanju javnog komunalnog preduzeća za naplatu, logistiku i rukovođenje javnim prevozom putnika u glavnom gradu - JKP "Naplata prevozne usluge Beograd". Ta odluka je, kako je tada rečeno, doneta u cilju efikasnije organizacije prodaje karata i naplate usluga prevoza, kao i kontrole voznih isprava.

Delatnosti novog preduzeća su organizovanje i obavljanje naplate usluge prevoza, izrada nacrta zakonskih i podzakonskih akata u vezi sa naplatom te usluge, izrada predloga za razvoj i unapređenje Sistema za naplatu karata i upravljanje vozilima i unapređenje usluga vezanih za korisnike javnog prevoza putnika u prestonici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest