ZASLUŽNI PRECI ČEKAJU POTOMKE: Grad bi trebalo da preuzme skulpturu Crnjanskog

S. V.

06. 02. 2023. u 10:21

BEOGRAD će u toku ove godine dobiti spomenik legendarnom gradonačelniku Branku Pešiću koji će biti postavljen u Zemunu, ali bi i glavnu aleju u parku Tašmajdan mogla ukrasiti i skulptura pisca Miloša Crnjanskog, koji u Beogradu ima samo bistu na Kalemegdanu.

ЗАСЛУЖНИ ПРЕЦИ ЧЕКАЈУ ПОТОМКЕ: Град би требало да преузме скулптуру Црњанског

Foto Beoinfo

Kip jednog od naših najznačajnijih književnika odavno je izvajan, a očekuje se da Grad preuzme ovaj spomenik. Međutim, kada će se to dogoditi to nije jasno.

Kako nam je rekao ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić koji je, dok je bio na funkciji zamenika gradonačelnika Beograda, pokrenuo inicijativu da podizanje spomenika našim najznačajnim ličnostima, sve može veoma brzo da se reši.

- Kada je reč o obeležju Milošu Crnjanskom, taj spomenik je urađen i očekuje se da Skupština Grada prihvati tu donaciju, jer je taj monument donacija - objašnjava ministar Vesić za "Večernje novosti". - Verujem da će Grad prihvatiti, i ukoliko ima dobre volje, to može brzo da se desi.

Vesić je svojevremeno, zajedno sa Udruženjem književnika Srbije i našim listom pokrenuo inicijativu za podizanje spomenika čuvenom pesniku Vasku Popi, kod restorana "Poslednja šansa" na Tašmajdanu. Popa je dobar deo svog života provodio upravo u ovom kultnom prestoničkom restoranu, te otud i ideja za lokaciju.

Foto Arhiva VN

Vasko Popa

- Spomenik Vasku Popi treba da bude poklon Udruženja književnika Srbije i zajedno sa njima ja radim na tome da obezbedimo donatore i da Vasko Popa dobije spomenik. Biće na Tašmajdanu, jer je on poslednji deo svog života sedeo u "Šansi". Prvo smo zamislili da on sedi za stolom, ali smo onda korigovali konačnu ideju za skulpturu. U svakom slučaju, biće lep spomenik - rekao je ministar.

Naš sagovornik kaže da će uskoro biti realizovana i inicijativa predsednika Vučića iz 2018. godine, da kralj Aleksandar Karađorđević dobije svoje prvo obeležje u prestonici, između Skupštine grada i zgrade Predsedništva, prekoputa spomenika caru Nikolaju Romanovu.

Foto Ž. Knežević

Aleksandar Prvi Karađorđević

- U narednom periodu donećemo odluku o podizanju tog spomenika, što kralj Aleksandar svakako i zaslužuje, jer sada nema ni ulicu u Beogradu. Bio je glavnokomandujući tokom Velikog rata i istrajavao je sa srpskom vojskom do poslednjeg dana u svim velikim bitkama. Takođe, bio je prva žrtva fašizma u Evropi. Nadam se da će u prestonici biti podignuto i obeležje junacima Mojkovačke bitke.

Obeležje u srpskoj prestonici trebalo je da dobije i Diana Budisavljević, heroina Drugog svetskog rata koja je iz kandži ustaša spasla oko 12.000 mališana. Međutim, osim postamenta koji se nalazi između Brankovog mosta i Beton hale, nije urađeno ništa. Dosad nisu poznati detalji ni rezultati konkursa, te se ne zna kako će spomenik izgledati i kolike će mu dimenzije biti.

Mada je na poslednjoj sednici Skupštine grada koja je održana u decembru najavljeno da će spomenik Agostinu Netu biti postavljen u prvoj polovini januara u novobeogradskoj ulici koja nosi ime nekadašnjeg predsednika Angole, to se nije desilo. Izradu skulpture, koja je predstavljena jesenas na platou ispred Starog dvora, finansirala je Ambasada Angole u Beogradu, koja je inicirala ovu zamisao.

Foto Beoinfo

JUNACIMA MOJKOVAČKE BITKE

POČETKOM 2021.godine, pokrenut je ideja da se u Beogradu podigne spomenik junacima Mojkovačke bitke 1916. godine. Vesić je tada rekao da su ti heroji zadužili Srbiju i da treba da budu večno upamćeni.

- Bez Mojkovačke bitke oporavak srpske vojske na Krfu, kao i proboj Solunskog fronta, ne bi bili mogući na način na koji su se odigrali - istakao je Vesić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)