NA ČAS UZ - KARTICU: U Drugoj ekonomskoj i Zemunskoj gimnaziji novine za bolju bezbednost đaka

B. Borisavljević

04. 02. 2023. u 09:33

SVI đaci Zemunske gimnazije i Druge ekonomske škole moraju da imaju identifikacionu karticu kako bi mogli da uđu u učionicu i na nastavu.

НА ЧАС УЗ - КАРТИЦУ: У Другој економској и Земунској гимназији новине за бољу безбедност ђака

Zemunska gimnazija, Foto Z. Jovanović

Ove dve obrazovne ustanove su uvele novine radi bezbednosti đaka, ali i kako bi se zaštitila školska imovina od nezvanih gostiju iz drugih škola koji crtaju po zidovima, šetkaju se dok traje nastava. Iako su đaci u početku negodovali, polako se privikavaju na novine, a od kada je uvedena stroža kontrola nema neprijatnih situacija.

Prva se na ovaj korak odlučila Druga ekonomska škola, neposredno posle početka školske godine. Gotovo svakodnevni "upadi" učenika iz drugih škola prevršili su meru, pa je uprava škole donela odluku da se uvedu kartice sa slikom, imenom, prezimenom, odeljenjem, koje će đaci pokazivati prilikom ulaska u školu.

- Dešavalo se da su po školi šetali đaci koji nisu naši učenici, došli kod drugova, devojaka, momaka - kaže Dejan Nedić, direktor Druge ekonomske škole.

- Presekli smo i uveli kartice. Rezultati su odlični. Iako su đaci u početku negodovali, sada su se navikli. Na čas ne mogu ući bez kartice, nema pozajmljivanja, a ako se izgubi učenik sam plaća novu.

Od početka drugog polugodišta, identifikacione kartice su postale obavezne i u Zemunskoj gimanziji. Kao i u Drugoj ekonomskoj, učenik koji je zaboravi mora da se vrati kući i donese da bi mogao da uđe u učionicu. Pošto su tek krenuli, još ima "gunđanja", ali očekuje da će se svi postpeno navići.

- Dolazili su nam iz drugih škola, koji su nam išarali zidove, aktivirali protivpožarni aparat, pa smo se odlučili da uvedemo kartice koje učenika kvalifikuju kao našeg đaka - priča Miloš Bjelanović, direktor Zemunske gimnazije.

Druga ekonomska škola, Foto A. Stanković

- Razdvojili smo i ulaze, tako da je sad jedan za učenike, drugi za profesore, roditelje i goste koji dolaze u školu. Bilo je negodovanja, ali su oni u manjini.

U Zemunskoj gimnaziji se zaključavaju ulazna vrata do 8 do 8.15 časova ujutru, tako da oni koji zakasne ne mogu da uđu. Kako objašnjava Bjelanović, bilo je đaka, ali i profesora, koji kasne na čas, a kako škola osim obrazovne, ima i vaspitnu ulogu, nova mera je način da se nauče disciplini.

MOLBA ZA RODITELjE

- Kako bismo sprečili bilo koju vrstu neprijatnosti za osoblje škole i učenike, često skrećemo pažnju učenicima da ne dovode svoje drugove iz drugih škola na časove ili odmore. Molimo da, kada se vaša deca nalaze sa prijateljima pre ili posle nastave, to učine ispred škole i da ih ne uvode u hodnike i učionice. Bilo je nekoliko situacija ulaska i prisustva nepoznatih lica u školi, uz neprimereno ponašanje. Apelujemo na vas da ovu dobronamernu molbu prihvatite i pružite nam nedvosmilenu podršku u ovome kroz savete svojoj deci, a sve u cilju bebednosti svih učesnika u nastavnom procesu - navodi se u poruci koji su od škole dobili roditelji učenika Šeste beogradske gimnazije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati