SVEČANI ULAZAK U OSMU DECENIJU: Dečji kulturni centar Beograda u sredu proslavlja 70 godina postojanja

A. Z. K.

07. 02. 2023. u 11:20

DEČJI kulturni centar Beograda sutra će obeležiti 70 godina postojanja! Ovim povodom biće promovisana i monografija "Od igre do slobode", a mališani koji dođu na proslavu jubileja biće u prilici da se upoznaju sa mnogobrojnim programima koje ova ustanova već decenijama organizuje za najmlađe Beograđane.

СВЕЧАНИ УЛАЗАК У ОСМУ ДЕЦЕНИЈУ: Дечји културни центар Београда у среду прославља 70 година постојања

DKCB

Proslava rođendana zakazana je u sredu za 12 časova, a umetnički ateljei, baletski studio, hor i mali glumci gostima će predstaviti svoje radionice. Kako su za "Novosti" rekli u Dečjem kulturnom centru, atrijum ove ustanove u sredu će se pretvoriti u umetnički kutak. Svoje veštine pokazaće mališani koji već duže vreme pohađaju neku od radionica DKCB.

- Pozvani su najmlađi Beograđani da dođu na našu proslavu rođendana. Biće u prilici da vide radionicu likovnog ateljea, primenjene umetnosti, stripa, grafika - rekli su u DKCB. - Mališani će biti u prilici i da vide male balerine koje će uvežbavati korake, na štandu studija glume videće kostime, a moći će da se oprobaju u izgovaranju brzalica. Kroz prikaz naših aktivnosti želja nam je da zainteresujemo decu, od predškolskog uzrasta do tinejdžera, za ono što radimo.

Ova ustanova osnovana je pre 70 godina pod nazivom "Dom pionira", tokom decenija bila je važno mesto za vaspitavanje, obrazovanje i osmišljavanje slobodnog vremena dece i mladih u Jugoslaviji i Srbiji.

Ova kuća godinama je košnica kreativnih ideja u kojima najmlađi rado učestvuju. Osim što imaju priliku da se oprobaju u različitim umetničkim i naučnim programima, ovo je mesto gde stiču i nova saznanja o svetu i životu.

- Tokom 70 godina hiljade mališana bilo je uključeno u programe Doma pionira, a sada DKCB, koji su nesumnjivo ostavili dubok trag u izgradnji njihovih ličnosti. To se ispoljavalo u vremenima kada je deci bilo teško da dođu do kreativne zabave. Danas kada im je mnogo toga dostupno, važno je da naprave pravi izbor i iskažu interesovanje za neki od kreativnih programa - navode u Dečjem kulturnom centru.

FESTIVALI I MANIFESTACIJE

NAJPOPULARNIJA manifestacija DKCB je "Radost Evrope", ali osim toga ova ustanova sprovodi veliki broj programa koji su namenjeni najmlađima. Među festivalima i manifestacijama na koje su ponosni su i "Svesrpski dečji sabor'', "Dan tradicije'', Dečje beogradsko proleće, Republički festival dečjeg muzičkog stvaralaštva "Deca kompozitori", "Plesni susreti'', Festival mladih koreografa "Iskorak'', Glumijada.

BONUS VIDEO - ANKETA: Šta mislite o inicijativi Danice Grujičić da se zabrani pušenje u zatvorenom prostoru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SVEČANO: Šapić laureatima uručio Nagradu grada Beograda za 2023. godinu