SVI TUŽIOCI ZADUŽENI ZA DIVLJU GRADNJU: Naložene značajne izmene na osnovu podnetih izveštaja eksperata odeljenja za profesionalni nadzor

S. V.

01. 02. 2023. u 07:30

VIŠI javni tužilac u Beogradu naložio je javnim tužiocima Prvog i Trećeg osnovnog javnog tužilaštva da iz plana i programa za ovu godinu izostave odeljenja za sprečavanje građenja bez građevinske dozvole.

СВИ ТУЖИОЦИ ЗАДУЖЕНИ ЗА ДИВЉУ ГРАДЊУ: Наложене значајне измене на основу поднетих извештаја експерата одељења за професионални надзор

Foto Z. Jovanović

U saopštenju Višeg javnog tužilaštva (VJT) piše da će ukidanje ovog odeljenja prekinuti praksu po kojoj o svim prijavama za nelegalnu gradnju odlučuju samo tri zamenika javnog tužioca - dva u Prvom i jedan u Trećem osnovnom tužilaštvu. Ubuduće će se krivične prijave ravnomerno raspoređivati na sve zamenike javnih tužilaca, bez izuzetaka.

Prvo i Treće osnovno javno tužilaštvo su jedina dva tužilaštva u nadležnosti VJT koja su odstupila od pravila da se krivične prijave dodeljuju po unapred utvrđenom redosledu svim zamenicima javnih tužilaca, i to upravo u oblasti nelegalne gradnje.

- To je izazvalo podozrenje u javnosti, imajući u vidu da se radi o tužilaštvima na čijoj se teritoriji nalazi najskuplje i najekskluzivnije građevinsko zemljište - Vračar, Zvezdara, Novi Beograd, Zemun, Stari grad... - kažu u VJT.

- Navedene izmene naložene su na osnovu izveštaja Odeljenja za profesionalni nadzor i pisanih izjašnjenja javnih tužilaca. Iz njih je utvrđeno da je, prilikom rešavanja ovih krivičnih dela, bila dominantna upotreba sporazuma o priznanju krivičnih dela, kao i da zamenici javnih tužilaca koji su postupali u oblasti suzbijanja divlje gradnje nisu imali bilo kakvu specijalizaciju za navedenu oblast.

Foto Z. Jovanović

Takođe je uočeno, dodaju iz VJT, da su učiniocima krivičnih dela prevashodno izricane mere upozorenja ili kazne ispod zakonskog minimuma, kao i da zamenici javnih tužilaca koji su se isključivo bavili gradnjom bez građevinske dozvole, nisu imali odgovarajuću komunikaciju sa Posebnim odeljenjem za sprečavanje korupcije VJT u Beogradu, odnosno nisu ukazivali na slučajeve u kojima postoji sumnja na pranje novca.

Nadležni će nastaviti da se bore protiv zidanja bez papira, Foto I. Marinković

Efikasnost će biti uvećana

VJT očekuje da će ovi potezi povećati efikasnost tužilaštava u procesuiranju nelegalne gradnje, otklanjanju eventualnih koruptivnih tačaka u ovoj oblasti, kao i ujednačavanju tužilačke prakse.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

SAOBRAĆAJKA U BULEVARU KRALJA ALEKSANDRA: Automobilom se zakucao u stanicu, pa pobegao (FOTO)