ONLAJN NASILJE STIŽE SA MREŽA: Projekat "Prepoznavanje i prevencija zlostavljanja dece" u GO Zemun

D.N.

31. 01. 2023. u 14:25

NAJUČESTALIJE nasilje nad decom je - digitalno, jer su deca sve češće izložena digitalnim tehnologijama, a posledice su nepredvidive. Prema istraživanju UNICEF-a, deca dnevno provedu četiri sata na internetu, dok vikendom taj broj iznosi tri sata više. Od 2020. godine stopa viktimizacije sajber zlostavljanja među učenicima osnovih i srednjih škola je najveća u istoriji.

ОНЛАЈН НАСИЉЕ СТИЖЕ СА МРЕЖА: Пројекат Препознавање и превенција злостављања деце  у ГО Земун

Ilustracija

Većina, 75 odsto onlajn uznemiravanja, podrazumeva maltretiranje putem "Fejsbuka". "Tviter" i "Instagram" zauzeli su drugo mesto.

Ovo je samo deo podataka do kojeg su došli učesnici međunarodnog projekta DARE2SEE - Usudi se da vidiš "Prepoznavanje znakova i prevencija zlostavljanja dece" započetog 2020. godine koji je trenutno u završnoj fazi. Sufinansiran je sredstvima Erasmus+ programa Evropske unije.

Cilj projekta je bio da se razvije nastavni materijal za prepoznavanje nasilja nad decom u vanškolskom i vanpredškolskom okruženju, kao i za postupanje u slučajevima sumnje, s osvrtom na zakonsku regulativu i postojeće protokole.

Definisane su ciljne grupe u okviru zaposlenih u osnovnim školama i predškolskim ustanovama, tako što su podeljeni u četiri kategorije: nastavnici, vaspitači, direktori i stručni saradnici - psiholozi i pedagozi, koji su i krajnji korisnici programa.

Projekat je regionalnog karaktera i u njemu su učestvovali: Pedagoški fakultet iz Ljubljane, kao nosilac projekta i partneri na projektu: Evropska forenzička agencija iz Beograda, OŠ "Svetozar Miletić iz Zemuna, Hrabri telefon iz Zagreba i Dečji vrtić Drniš iz Drniša.

Rezultati rada prezentovani su nedavno u GO Zemun, a osim zvaničnika Opštine, konferenciji su prisustvovali mnogobrojni radnici angažovani u radu sa decom.

UČESNICI PROJEKTA

Na PROJEKTU su radili doc. dr Dragan Mijović, forenzički psiholog, direktor za istraživanje i razvoj, Evropska agencija za forenziku i doc. dr Tanja Kaurin, IT ekspert, Evropska agencija za forenziku.

Zaposleni OŠ "Svetozar Miletić", iz Zemuna, kao partneri na projektu i posebno direktorka Gordana Srećković, pedagog Jelena Trtica i psiholog Anđelka Milićević dali su veliki doprinos celokupnom projektu svojim velikim znanjem stečenim u praksi. U delu pilot-obuke, osim škole, svoj doprinos su dali zaposleni PU "Nada Naumović" iz Kragujevca, a posebno direktorka Milka Simić i njen Tim za zaštitu od nasilja, koji je već radio na sličnim projektima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ UŠAO U NBA ISTORIJU: Denver slavi, niko nikada kao Srbin!