VIDEO-NADZOR DA ZAŠTITI JAJINCE: Građani okupljeni u spomen-parku zatražili veću brigu prema memorijalu

A. Z. K.

31. 01. 2023. u 07:00

DEO oko platoa trebalo bi da se ogradi, postavi video-nadzor, obeleže "staze smrti" od logora na Banjici do Jajinaca, postave spomen-ploče sa podacima svih građana koji su na ovom mestu izgubili život u Drugom svetskom ratu - deo je zahteva građana koji su se za vikend okupili u Spomen-parku Jajinci sa ciljem da nadležnima ukažu na potrebu da se ovaj prostor obezbedi na adekvatan način i da se spreči neodgovorno ponašanje pojedinaca na mestu masovnog gubilišta.

ВИДЕО-НАДЗОР ДА ЗАШТИТИ ЈАЈИНЦЕ: Грађани окупљени у спомен-парку затражили већу бригу према меморијалу

Aktivisti su izneli svoje zahteve u spomen-parku, Foto privatna arhiva

Okupljeni građani poručili su i da je potrebno obezbediti čuvare i naći dugoročno rešenje problema sa odlaganjem kabastog i komunalnog otpada.

- Hajde da od potencijalne deponije napravimo memorijalni centar, kakav zaslužuju žrtve iz banjičkog logora - rekli su organizatori skupa.

Kako su "Novosti" izveštavale u više navrata, ostavljanje smeća, vožnja kvadovima, turiranje automobila, sunčanje, puštanje muzike, roštiljanje, nažalost, sve su učestalije slike na mestu jednog od najvećih stratišta u Srbiji. U njegovoj blizini pojedinci su počeli da odlažu i komunalni otpad.

Ovo je izazvalo veliki bes kod građana koji žive u blizini spomen-parka, kao i onih čiji preci počivaju ovde. U subotu je obeležen Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta, a okupljeni su simbolično prvo zapalili sveće ispred Crkve Kirila i Metodija. Odatle su zajedno prošetali do platoa i obrazložili razloge zbog kojih su se okupili.

Kako su nadležni objasnili, deponije "niču" na privatnim posedima koji su restitucijom vraćeni naslednicima bivših vlasnika, pa oni nemaju ingerencije nad privatnom svojinom.

- Iako ovakvi memorijalni prostori predstavljaju kulturna dobra i kao takvi zaštićeni su zakonom, očigledno su predmet naše zajedničke nedovoljne odgovornosti i manjka svesti o neophodnosti negovanja kulture sećanja na sve nevino postradale u Drugom svetskom ratu - navedeno je u saopštenju Muzeja žrtava genocida.

MUZEJ ŽELI DA BRINE O STRATIŠTU

KADA se pojavila informacija da na prostoru Spomen-parka "Jajinci" sada građani odlažu i komunalni otpad, Muzej žrtava genocida od Grada je tražio da se izjasni u vezi sa inicijativom da oni preuzmu brigu o ovom stratištu. Procedura da se spomen-područje poveri na brigu i upravljanje Muzeju pokrenuta je krajem prošle godine, ali zasad nije poznato u kojoj fazi je ova inicijativa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024