PODIŽU KOMPLEKS UZ STARU ELEKTRANU: Mašine raščišćavaju teren na nekadašnjem zemljištu marina "Dorćol"

Š. Marović

27. 01. 2023. u 10:45

PRIPREMNI radovi za izgradnju stambeno-poslovnog kompleksa na mestu bivše marine "Dorćol" počeli su raščišćavanjem terena, saznaju "Novosti". Izgradnja prvih zgrada počeće u toku leta, a prvi stanari bi trebalo da se usele tokom 2025. godine. Vrednost kompletne investicije procenjena je na oko 300 miliona evra.

ПОДИЖУ КОМПЛЕКС УЗ СТАРУ ЕЛЕКТРАНУ: Машине рашчишћавају терен на некадашњем земљишту марина Дорћол

Foto: P. Milošević

Reporteri našeg lista obišli su prostor površine oko četiri hektara uz Dunav na kom će nići novi kvadrati i zatekli nekoliko radnika i građevinskih mašina kako raščišćavaju ceo prostor. Gradilište je uredno ograđeno, a na jednom delu još se nalazi improvizovani parking. Na većoj površini je uklonjeno staro rastinje, ali i pokupljeno smeće i sve ono što je decenijama ružilo ovaj vredan prostor.

Investitor projekta je kompanija "MD investment", ćerka firma češke korporacije "Sebre", koja je ovo parče zemljišta 2019. godine Gradu platila 3,86 milijardi dinara, odnosno više od 32 miliona evra.

KONTROVERZE

"MD investment", ćerka-firma kompanije "Sebre", pre kupovine marine "Dorćol" postala je i vlasnik "Avala filma" i okolnog zemljišta u Košutnjaku. Informacija da se na tom mestu planira izgradnja kompleksa za 8.000 ljudi digla je na noge ceo grad, pa i stručnu javnost i odmah pokrenula brojne peticije protiv uništenja Košutnjaka. Trenutno taj projekat ne pominje, a posao je stopiran na neodređeno vreme.

Firma "MD investment", iza koje stoji "Sebre" je 2016. godine kupila "Avala film" i kasnije u javnost izašla sa planom da u Košutnjaku gradi naselje za 8.000 ljudi. Priča je u međuvremenu utihnula, ali se i onda govorkalo da će isti investitor da gradi u marini "Dorćol".

Da su ekipe za čišćenje na mestu buduće gradnje "Novostima" su potvrdili u kompaniji "Sebre":

Ovo se radi zbog sprovođenja istražnih radova, odnosno geotehničkog ispitivanja tla. - Osim toga, sa lokacije se seli sva pokretna imovina koju smo zatekli. Maksimalna bruto površina objekata koji mogu da se grade na lokaciji je 76.000 kvadrata.
Prema planu detaljne regulacije, lokacija se nalazi u zoni predviđenoj za komercijalne delatnosti i stanovanje, a pored ovih objekata, obavezna je i izgradnja uređenih zelenih površina sa drvoredom, koje moraju biti u javnom korišćenju.

Na tehničku dokumentaciju za sve objekte i sadržaje koji se budu gradili saglasnost će davati Komisija za planove Skupštine grada, a budući investitor moraće da se pridržava uslova nadležnih institucija u pogledu zaštite okoline spomenika kulture Termoelektrana "Snaga i svetlost", kako se ne bi ugrozile njene vrednosti.

Ovde bi posle uređenja trebalo da se iz Krunske ulice preseli Muzej Nikole Tesle.
Termoelektrana je građena od 1930. do 1932. godine, a prepoznatljiva je po portalnom kranu sa rukavcem koji čini veliku mostnu, rešetkastu konstrukciju i važi za dragulj industrijske arhitekture, iako je trenutno potpuno oronula. Investitor stambeno-poslovnog kompleksa obavezan je da rekonstruiše kran, pumpnu stanicu i da uredi privezište za čamce koje će potom predati Gradu na dalje održavanje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SAOBRAĆAJKA U BULEVARU KRALJA ALEKSANDRA: Automobilom se zakucao u stanicu, pa pobegao (FOTO)