ŠAPIĆ: Beograd regionalni centar voćarstva, povrtarstva i vinogradarstva

Novosti onlajn

26. 01. 2023. u 13:51

BEOGRAD je u naredna tri dana regionalni centar i mesto okupljanja svih onih koji se bave voćarstvom, povrtarstvom i vinogradarstvom, rekao je gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić na otvaranju četvrtog sajma „Agro Belgrade”, koji okuplja najznačajnije predstavnike agrarnih kompanija i poljoprivrednike iz Srbije i susednih zemalja.

ШАПИЋ: Београд регионални центар воћарства, повртарства и виноградарства

Foto: Grad Beograd

On je naglasio da je značajno to što će u Beogradu strani kupci sklapati različite poslove, tako će se roba iz Srbije i regiona plasirati na celokupno svetsko tržište. Kako je rekao, na taj način podiže se i kvalitet proizvodnje, uvode se nove tehnologije, povećavaju se površine pod zasadima.

Gradonačelnik je istakao da je Grad Beograd suorganizator ovog sajma, te da na taj način pomaže najboljim poljoprivrednicima sa teritorije grada da se predstave, ostvare kontakte i upoznaju se s novim tehnologijama koje se koriste u njihovoj oblasti.

Foto: Grad Beograd

– Beograd ima više od 153.000 hektara korišćenog poljoprivrednog zemljišta i više od 30.000 poljoprivrednih gazdinstava. Preko Sekretarijata za poljoprivredu uložili smo velika sredstva u razvoj proizvodnje hrane s ciljem da se ona podigne na viši nivo kako bi bila snažnija, konkurentnija i savremenija. U odnosu na druge lokalne samouprave u Srbiji, Grad Beograd svake godine svojim poljoprivrednicima daje najviše bespovratnih sredstava. Prednost su do sada uvek imali mladi ljudi koji se bave poljoprivredom i organskom proizvodnjom. U odnosu na prošlu godinu Grad Beograd je skoro duplo povećao podsticajna sredstva za mlade poljoprivrednike, dok je ukupan budžet za poljoprivredu ove godine povećan skoro tri puta, što je još jedan od pokazatelja koliko ovu oblast smatramo važnom za čitavo naše društvo – rekao je gradonačelnik Šapić.

On je istakao da mu je kao gradonačelniku izuzetno drago što su se zemlje regiona povezale upravo u srpskoj prestonici s ciljem da pronađu nova tržišta. Posebno je zahvalio Holandiji kao zemlji partneru jer je u Beograd dovela kompanije sa najsavremenijim tehnologijama kako bi svoja iskustva podelile sa našim poljoprivednim proizvođačima.

Foto: Grad Beograd

Sajam je otvorila ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije Jelena Tanasković, a prisutnima su se obratili ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Severne Makedonije Ljupčo Nikolovski, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore Vladimir Joković, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić, ambasador Kraljevine Holandije u Srbiji Jost Reinćes i ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kristofer Hil.

Svečanosti otvaranja četvrtog sajma „Agro Belgrade” prisustvovali su članovi Gradskog veća i predstavnici resornog sekretarijata. Nakon otvaranja sajma gradonačelnik Šapić obišao je štand Grada Beograda – Sekretarijata za poljoprivredu.

„Agrar Belgrade” održava se na Beogradskom sajmu od 26. do 28. januara.

BONUS VIDEO: Gradonačelnik Šapić i ministar Udovičić dočekali Novaka Đokovića u Skupštini grada

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije