POŠTI FASADA PO MODELU KAO IZ 1929. Poznat izvođač rekonstrukcije čuvene Korunovićeve zgrade na Savskom trgu

A. Z. K.

24. 01. 2023. u 11:45

ZGRADI nekadašnje Pošte na Savskom trgu uskoro će biti vraćen stari sjaj.

ПОШТИ ФАСАДА ПО  МОДЕЛУ КАО ИЗ 1929. Познат извођач реконструкције чувене Коруновићеве зграде на Савском тргу

Zdanje na Savskom trgu, Foto N. Fifić

Zdanje u Savskoj ulici, koje je bilo jedno od najlepših u predratnom Beogradu, nakon rekonstrukcije trebalo bi da postane novi dom dečjeg pozorišta "Boško Buha", interaktivnog muzeja za mališane i biblioteke.

Rekontrukcija bi trebalo da vrati izgled zgrade iz 1929. godine po projektu arhitekte Momira Korunovića. Urađena u srpsko-vizantijskom stilu, bila je jedan od upečatljivih simbola Beograda. Drugi svetski rat i mnogobrojna oštećenja, ogolili su ovaj objekat i obukli ga u stil socrealizma.

Kako su rekli u preduzeću "Mašinoprojekt kopring", koje će biti zaduženo za rekonstrukciju, radovi će započeti na osnovu postojeće arhivske dokumentacije i originalnih crteža.

- Sačuvane su i autentične fotografije, otkriveni su i planovi fasade i rekonstrusani su elementi kojih nije bilo na crtežima - rekao je Bratislav Milojević iz ovog preduzeća.

- Savremeni način gradnje i postojeći građevinski materijali biće prilagođeni fizionomiji objekta, kako bi se temeljnom rekonstrukcijom postigao što je moguće originalniji izgled zgrade sagrađen pre gotovo jednog veka.

Osim što će u rekonstruisanom objektu biti smešteni dečje pozorište "Boško Buha", interaktivni muzej za decu i biblioteka, poslednji sprat zgrade biće rezrvisan za restoran i kafić. Ugostiteljski objekti biće smešteni na ravnom krovu sa otvorenim terasama.

Među gradskim čelnicima godinama tinja ideja da se objekat u Savskoj ulici odene u svoju originalnu odoru. Tako je tokom 2020. godine glavni gradski urbanista Marko Stojčić najavljivao rekonstrukciju nekadašnje Pošte na Savskom trgu.

Prošle godine je i sadašnji ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić najavio da će ovo zdanje dobiti novu namenu.

Kako je u intervjuu za "Novosti" rekao potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali, iza zgrade Pošte biće izgrađene nova škola i vrtić. Škola će biti najmodernija u gradu, nastava će biti dvojezična, a imaće i unutrašnji bazen i sportske terene.

BOGATA PROZORIMA I BLOKOVIMA

DELO Momira Korunovića na Savskom trgu obilovalo je prozorima, rozetama sa ispupčenim blokovima i konturom stepenastih masa. Korunović je u svom radu koristio kombinaciju modernih materijala tog vremena i elemenata srednjovekovne srpske umetnosti. Ova zgrada smatrana je dobrim primerom umetničkih težnji u domaćoj arhitekturi u prvoj polovini prošlog veka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

FEDERER I NADAL NE VERUJU: Evo šta je Novak Đoković upravo uradio