UKUSI I BOJE DALEKOG ISTOKA U CENTRU GRADA: Program za kinesku Novu godinu na Trgu republike izazvao veliku pažnju

Š. Marović

23. 01. 2023. u 09:36

PROSLAVA kineske Nove godine nastavljena je juče na Trgu republike, gde se veliki broj građana na "Festivalu ukusa pojasa i puta" okupio kako bi uživao u kineskoj hrani, muzici, ručno rađenim proizvodima, ali i žonglerima i animatorima obučenim u tradicionalne kostime specijalno dizajnirane za ovu priliku. Sjajan ambijent upriličilo je i prisustvo Deda Mraza, a ceo program trajao je od 12 do 18 časova.

УКУСИ И БОЈЕ ДАЛЕКОГ ИСТОКА У ЦЕНТРУ ГРАДА: Програм за кинеску Нову годину на Тргу републике изазвао велику пажњу

Foto: Š.Marović

Reporteri "Novosti" juče su u centru glavnog grada zatekli brojne građane i goste, ali i kineske državljane koji rade i žive u glavnom gradu. Svi su bili raspoloženi i spremni za dobru zabavu, u kojoj su posebno uživali mališani.

- Sjajno je što se ovakvi događaji sada već tradicionalno održavaju u našem gradu - istakao je za naš list Nemanja N., koji je sa dvoje dece posetio ovu svečanost. - Vidim da ima dosta stranih turista, kojima je ova zanimljivo i pomalo neobično. Slikali smo se sa maskotama, probali kinesku hranu, uživali u muzici, zaista za svakog ima ponešto.

Takođe, posetili smo i Festival svetla na Sava promenadi. Sve u svemu, lepa ponuda.

Svi posetioci koji su hteli da kupe neki proizvod morali su na specijalnom štandu da uzmu vaučer pande, koji je iznosio 300 dinara, ili zeca, u vrednosti od 1.000 dinara. Sav prikupljeni prihod išao je u dobrotvorne svrhe, Centru za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju. Takođe, na ovom humanitarnom karavanu ukusa i darova prijateljstva, poput malog trga iz bajke, gosti su za 200 dinara mogli da priušte obrok i bezalkoholno piće iz neke od kuhinja zemalja članica inicijative Pojas i put, a za isti iznos i da se oprobaju u humanitarnom kvizu znanja za koji su pripremljene i nagrade.

KRPENE LUTKE "LIJU" IZ ŠANDONGA

NAJZANIMLjIVIJI štand osmislio je Liju Pejzong, član Kineskog udruženja dizajnera i udruženja za umetnost i zanate. On je predstavnih četvrte generacije lutkarskog pravca "liju", nematerijalne kulturne baštine provincije Šandong. Njegove krpene lutke prodavale su se po ceni od 1.000 do 5.000 dinara.

- Svi koji to žele kod nas mogu da prezalogaje pastu "bolonjeze" ili tiramisu za 200 dinara, a za taj novac dobijaju i piće po izboru - rekli su nam momci koji su bili zaduženi za štand italijanske kuhinje. - Bitno je da sve ide u humanitarne svrhe, a potrebno je što više događaja te vrste.

U jednoj od najposećenijih kućica na Trgu republike, gde je vladalo veliko interesovanje prisutnih, prodavali su se kineski darovi, u izvanredno upakovanim kutijama.

- Ovde se uz vaučer pande ili zeca mogu pazariti markeri, hemijske, setovi za čaj, privesci, razne vojničke figure - kažu za naš list prodavci. - Cene se kreću od 300 dinara za male figure, pa sve do 5.000, koliko koštaju veći setovi. Potražnja je dobra, tako da smo zadovoljni. Najbitniji od svega su druženje i dobra zabava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024