POTPISAN UGOVOR O USLUGAMA OPERATORSKE POMOĆI Šapić: Projekat Beogradskog metroa konačno ide svojom dinamikom

Novosti online

13. 01. 2023. u 14:03

GRADONAČELNIK Beograda Aleksandar Šapić i ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar prisustvovali su danas u Starom dvoru potpisivanju ugovora o uslugama operatorske pomoći na projektu Beogradski metro.

ПОТПИСАН УГОВОР О УСЛУГАМА ОПЕРАТОРСКЕ ПОМОЋИ Шапић: Пројекат Београдског метроа коначно иде својом динамиком

Foto: Grad Beograd

Šapić je obraćajući se prisutnima istakao da je izgradnja metroa nacionalni projekat koji ne može da bude realizovan bez podrške predsednika države, vlade, svih ministarstava, a onda naravno i Grada Beograda.

– Danas potpisani ugovor i ono što će se dešavati u narednom periodu daje nam za pravo da konačno imamo nešto opipljivo na temu broj jedan u poslednjih nekoliko decenija u Beogradu. Ova godina biće izuzetno važna jer će već biti vidljiv i depo na Makišu, kao i saobraćajnica koja će početi da se gradi ka Železniku i Belim vodama, a konačno bi trebalo da se definišu dimenzije krtice jer se pravi namenski. Za sada ne kasnimo ni u jednom segmentu ovog projekta i zaista imamo osnovanu nadu da će rokovi koji su postavljeni, a to je da će od 2028. do 2030. godine obe linije beogradskog metroa da zažive, biti ispunjeni – rekao je gradonačelnik dodavši da metro mora da postane kičma javnog prevoza jer Beograd ne može da izdrži povećanje saobraćaja i broja automobila.

Šapić je rekao da ga posebno raduje što poslednjih dve godine konačno projekat beogradskog metroa ide svojom dinamikom.

–  Za razliku od ranijih najava i raznih maketa i velikih priča kojih smo se naslušali ovoga puta je drugačije i sve što je do sada urađeno nam pokazuje da možemo da budemo veliki optimisti i da će građani Beograda konačno moći da koriste metro u javnom prevozu kao i građani svih evropskih i svetskih metropola – zaključio je prvi čovek prestonice.

Ambasador Francuske Pjer Košar izrazio je zadovoljstvo potpisivanjem Ugovora o uslugama rane operatorske pomoći na projektu Beogradski metro.

– Vidim da ovaj projekat napreduje i da će 2023. godina biti značajna u tom pogledu. Francuska vlada će nastaviti da daje svoju odlučnu podršku ovom i sličnim projektima – istakao je Košar.

Foto: Grad Beograd

Andreja Mladenović je zahvalio gradonačelniku Aleksandru Šapiću i Gradu Beogradu na, kako je rekao, velikoj podršci za realizaciju jednog od najvećih infrastrukturnih projekata.

– Kompanija sa kojom smo potpisali ugovor ima veliko iskustvo i saradnja sa njom je za nas prava privilegija. Ugovor o konsultantskim uslugama je veoma važan kako danas postavimo stvari, tako će nam metro izgledati i funkcionisati – rekao je Mladenović.

Izvršna direktorka kompanije RATP Dev Iba Fares je navcela da Francuska i Srbija „gaje” veoma bliske odnose o čemu svedoči i međudržavni sporazum u vezi sa izgradnjom metroa. 

Foto: Grad Beograd

– Želimo da doprinesemo razvoju Beograda, a ugovor koji potpisujemo predstavlja ekspertizu kompanije RATP Dev u eksploataciji i održavanju multimodalnih i integrisanih mreža javnog prevoza – rekla je Hiba Fares.

Ugovor su potpisali gradski sekretar za javni prevoz Predrag Lukić, v.d. direktora JKP „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović i  izvršna direktorka francuske kompanije RATP Dev Iba Fares. Događaju su prisustvovali i gradski menadžer Miroslav Čučković, predstavnici Ekonomskog odeljenja Ambasade Francuske i RATP Developpement S.A.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)