KNEŽEVIĆ VREĐAO ĐAKE PA ZARADIO SUSPENZIJU: Ministarstvo odlučuje o profesoru matematike Šeste beogradske gimnazije

B. Borisavljević

17. 12. 2022. u 10:11

SLUČAJ profesora Kneževića nije dobio epilog ni posle jučerašnjih razgovora sa nadležnima u Ministarstvu prosvete.

КНЕЖЕВИЋ ВРЕЂАО ЂАКЕ ПА ЗАРАДИО СУСПЕНЗИЈУ: Министарство одлучује о професору математике Шесте београдске гимназије

Zgrada prestoničke obrazovne ustanove, Foto N. Fifić

Kako je saopštio Forum beogradskih gimnazija, uprkos spremnosti predstavnika Ministarstva prosvete da se, na sastanku sa predstavnicima Foruma i upravom Šeste beogradske gimnazije, otvori razgovor o suspenziji profesora Jovana Kneževića, rešenje nije nađeno.

Tokom prošle nedelje, Forum se javno oglasio, podržao kolegu i zatražio da se odmah ukine suspenzija. Međutim, to se nije dogodilo, a ponovni povratak profesora matematike u učionicu zavisi od ishoda postupka, koji je pokrenut u školi.

- Predložili smo direktoru škole da prekine suspenziju i obustavi pokrenuti disciplinski postupak, imajući u vidu da pravna služba Foruma smatra da je pokrenut suprotno zakonu - navodi se u saopštenju FBG.

- Gospodin Radisav Milić se na sastanku u Ministarstvu izjasnio da nije spreman da obustavi postupak, koji će biti nastavljen pošto se stiša buka koja se podigla prethodnih dana. Žalimo zbog nespremnosti uprave Šeste beogradske gimnazije na dogovor i preduzeće sve pravne korake da zaštiti kolegu.

Jovan Knežević, Foto M. Anđela

Posle peticije roditelja učenika drugog razreda, koji su tražili suspenziju profesora zbog psihičkog zlostavljanja, vređanja učenika, ocenjivanja, javnost se podelila. Knežević je odbacio sve optužbe. Kako je naveo, u više od tri decenije dugoj karijeri, samo su pet-šest puta roditelji došli kod njega da se bune.

- Ako se učenici osećaju uvređeno, ako ih je povredio nastavnik ili bilo šta im nažao učinio, logično je da se istog momenta to i prijavi - smatra Aleksandar Markov, iz Foruma beogradskih gimnazija.

- Kada se približi kraj polugodišta, kao što je to sada slučaj, i onda deo roditelja podnese prijavu, onda je to prilično paušalno i neuverljivo.

Za nas, dok nas ne uvere drugačije, profesor Knežević je apsolutno nevin.

Direktor škole Radisav Milić je objasnio da profesor matematike nije suspendovan zbog ocenjivanja, načina rada i preteških pismenih zadataka, o čemu postoji dosta pritužbi.

Radisav Milić, Foto N. Živanović

On je naveo da je "suspenzija usledila zbog osnovane i prilično temeljne sumnje u njegov odnos prema učenicima, zbog osnovanih ili delimičnih dokaza o postojanju psihičkog zlostavljanja učenika". Inače, Knežević je do sada bio suspendovan dva puta, 2002. i 2009.

PRETNjE NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

- FORUM beogradskih gimnazija najoštrije osuđuje pretnje koje su se pojavile na društvenoj mreži YouTube, a koje su upućene našem članu i kolegi Jovanu Kneževiću - navodi se u saopštenju FBG. Istovremeno pozivamo nadležne da hitno reaguju i istraže čitav slučaj. Obavešteni smo da je na društvenoj mreži YouTube postavljen video-snimak, koji, osim što je preteći, ima za cilj i da diskredituje profesora Kneževića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a