RAČUNI NISU UMANJENI DA GREJANJE NE BI POSKUPELO: Odgovor gradonačelnika Beograda na preporuku beogradskog ombudsmana

S. Vidačković

01. 12. 2022. u 13:30

TAČNO je da računi za grejanje nisu umanjeni za tih 15 dana u oktobru, kada se pomerio početak sezone.

РАЧУНИ НИСУ УМАЊЕНИ ДА ГРЕЈАЊЕ НЕ БИ ПОСКУПЕЛО: Одговор градоначелника Београда на препоруку београдског омбудсмана

Foto M. Anđela

Ali, sezona je odložena kako bi se uštedeo gas i kako cena grejanja ne bi morala da prati tržišnu cenu gasa.

Ovo je juče rekao gradonačelnik Aleksandar Šapić i istakao da se sada postavlja pitanje treba li da se donese odluka da bude tržišna cena gasa, koja je bila sve vreme, a računi nisu "skakali".

On je kazao da ne podržava preporuku beogradskog ombudsmana Miljka Valjarevića da se umanji iznos na "Infostan" računu jer korisnici nisu imali tople radijatore od 15. oktobra do 1. novembra.

- Rekao sam šta mislim, a možda se desi da odbornici ili članovi veća budu suprotnog mišljenja - kaže Šapić.

- Ljudi kažu da neće da plate jer nisu dobili grejanje tih 15 dana. Dobro, to je fer. Ali onda će da bude i tržišna cena. To je pravo ombudsmana, ali on se ne bavi politikom, ne mora da donosi važne odluke. Neće niko ići kod ombudsmana kad ne bude bilo gasa, kad stanovi budu hladni... Mislim da smo doneli racionalnu odluku, jer smo za taj period sačuvali desetine miliona evra i dodatno napunili naša skladišta.

Prvi čovek prestonice objasnio je zašto nije došao na vanrednu sednicu Skupštine grada u utorak, kad su 44 odbornika glasala za njegovu smenu. Šapić je rekao da svojim prisustvom nije želeo da vrši pritisak na odbornike, da je to jedini razlog.

- Čuo sam da su me prozivali da sam se uplašio, ali i ja imam pravo da se uplašim, ipak sam čovek od krvi i mesa - dodao je on.

- Doći ću na sledeću skupštinu, potrudiću se da smognem hrabrosti da dođem, pa će imati priliku da me pitaju kao i svaki put.

Foto: Beoinfo

Govoreći o predstojećim novogodišnjim praznicima i vaučerima od 6.000 dinara za svu beogradsku decu i zaposlene u prestoničkim vrtićima i školama, gradonačelnik je rekao da je proces završen. Komisija će narednih dana odlučiti koja firma će dobiti taj posao, odnosno u kojoj prodavnici će važiti kuponi. Nada se da će vaučeri biti podeljeni do Nove godine ili u januaru. Podela će biti u školama i vrtićima, a oni mališani koji ne idu u obdaništa dobiće kupone u opštinama. Najavio je i bogat program za praznike. U novogodišnjoj noći ispred Narodne skupštine biće izvođači koje mladi vole da slušaju, o čemu će narednih dana odlučiti odbor kojem predsedava Nikola Nikodijević, šef gradskog parlamenta.

Šapić je na konferenciji u Starom dvoru otkrio da je za poslednja tri meseca u Beogradu rekonstruisano više od 40 ulica, najavio je da će radovi na saobraćajnicama biti gotovi do 15. decembra, a nastavljeni tek posle 7. januara, kako za praznike ne bi bilo gužvi.

- Realizacijom projekata koje smo započeli, kvalitetnim radovima i poštovanjem rokova vratićemo poverenje građana, a Beograd više neće biti isti grad, već uslužniji, bezbedniji i po meri onih koji u njemu žive. Budžetom za sledeću godinu opredeliće se novac i za rekonstrukciju još jednog broja ulica, što će ubuduće biti kontinuirani proces - zaključio je gradonačelnik.

POSEBNE EKIPE ZA KONTROLU BUKE

ŠAPIĆ kaže da je Grad uputio poruku ugostiteljima da će od danas biti strože kazne za sve koji ne poštuju Zakon o buci. U okviru Sekretarijata za nadzor, inspekciju i komunikaciju postojaće ekipe koje će se baviti samo tom vrstom problema, što znači da neće biti privilegovanih tamo gde se primeti kršenje zakona.

ODNOS SA VUČIĆEM ODLIČAN

ODGOVARAJUĆI na pitanje novinara u kakvim je odnosima sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i zašto se već mesecima nisu zajedno pojavili u javnosti, Šapić kaže:

- Što se mene tiče, odnos je odličan i nema nikakvih problema. Morate i njega da pitate šta misli. Predsednik se sada bavi nacionalnim temama, kad bude prilike, pojavićemo se zajedno. Možda baš kad tema bude krak auto-puta Novi Beograd - Surčin.

OMBUDSMAN

BEOGRADSKI ombudsman Miljko Valjarević posle sednice Skupštine grada na kojoj nije usvojen predlog o smanjenju cene grejanja, kaže za naš list da očekuje da će Grad i "Beogradske elektrane" uvažiti njegovo mišljenje.

- Mi smo poslali naš izveštaj i sad Grad i "Elektrane" imaju rok od mesec dana da se izjasne, čekamo njihov odgovor. Ili da prihvate ili da nam daju obrazloženje zašto nisu postupili po mišljenju i videćemo šta dalje - ističe Valjarević.

* * * * * * * * *

DELEGACIJA EVROPSKE BANKE ZA OBNOVU I RAZVOJ JUČE NA SASTANKU U STAROM DVORU

USKORO BI TREBALO DA POČNE SANACIJA ČETIRI JAVNE ZGRADE

USKORO počinje realizacija projekta energetske efikasnosti za četiri javne zgrade u Beogradu - Hitne pomoći (na slici), Gradske biblioteke, Studentske poliklinike i Stacionara. Ovim povodom, gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić ugostio je juče u Starom dvoru delegaciju Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), a na sastanku je rečeno da početak ovih radova pokazuje zajedničku posvećenost EU, Srbije i Grada "zelenoj energiji", te da je energetska efikasnost jedan od ključnih prioriteta za EBRD kad je naša zemlja u pitanju.

Foto M. Anđela

Zgrade koje budu renovirane na ovaj način biće komfornije za korišćenje, a posle radova biće energetski stabilnije i bezbednije. Kako je rečeno na sastanku, to će ujedno biti dobar način za stimulisanje otvaranja "zelenih" radnih mesta i investicija u lokalnoj ekonomiji.

U decembru prošle godine potpisan je ugovor o kreditu za obezbeđivanje dugoročnog finansiranja za ovaj projekat.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KAKVA KLOPKA: Ovako je policija nadmudrila huligane i pohapsila aktere velike tuče navijača pred večiti derbi (FOTO/VIDEO)