DANAS VANREDNA SEDNICA SKUPŠTINE BEOGRADA: Pred odbornicima nekoliko važnih tema

S. Vidačković

29. 11. 2022. u 09:00

GLAVNE teme današnje sednice Skupštine grada, koju je predsednik beogradskog parlamenta Nikola Nikodijević zakazao na inicijativu dela opozicije, biće smena gradonačenika Aleksandra Šapića i smanjenje cene grejanja.

ДАНАС ВАНРЕДНА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ БЕОГРАДА: Пред одборницима неколико важних тема

Troškovi za oktobar trebalo bi da budu manji, Foto N. Fifić

Ukoliko prestonički odbornici aminuju Predlog zaključka kojim se Sekretarijat za energetiku obavezuje da napravi odluku o umanjenju "Infostana" za 59,68 dinara po kvadratu grejne površine, Beograđanima bi narednog meseca mogli stići "prepolovljeni" iznosi na računima. I to zbog pomeranja početka tople sezone sa 15. oktobra na 1. novembar.

Cena grejanja iznosi 119,39 dinara sa PDV po kvadratu, što znači da vlasnik stana od 40 kvadrata mesečno ovu stavku plaća oko 4.770 dinara. Ukoliko se usvoji odluka da se za ovaj mesec obračuna sa 59,71 dinar po kvadratu, novembarski račun za dom od 40 kvadrata iznosio bi oko 2.380 dinara, oko 50 odsto niže. To je bila i preporuka gradskog ombudsmana, na čiju adresu je stiglo 28 žalbi građana i udruženja.

Vanredna, šesta sednica Skupštine grada zakazana je na inicijativu 39 odbornika opozicije iz "levog" bloka, koji su Nikoli Nikodijeviću predali potpise i zahtev za smenu gradonačelnika Šapića. Kao razlog, navodi se "gradnja na Bežanijskoj kosi bez građevinske dozvole i nastavak posle obustave radova", kao i "nelegalno ozakonjenje".

Prema rečima odbornika Milana Ljutovca iz koalicije "Moramo", oni ne veruju da će se danas Šapić biti smenjen, ali na ovaj način skreću pažnju javnosti.

- Bilo bi neozbiljno očekivati da će se na sutrašnjoj sednici izglasati razrešenje gradonačelnika - kaže, za "Novosti", odbornik Ljutovac.

- Znamo da vlast ima tesnu većinu od svega dva odbornika i pretpostavljamo da se razrešenje neće dogoditi ali iza ovog instituta razrešenja stoji namera opozicije da skrene pažnju na sve malverzacije aktuelne vlasti u proteklom periodu. Želimo da stvorimo pritisak i pokažemo da će svaki naredni pokušaj zloupotrebe vlasti biti ispraćen.

I dok podnosioci ove inicijative iz redova "Moramo", "Ujedinjeni", Demokratska stranka, Narodna stranka najavljuju obraćanje pred današnju popodnevnu sednicu, predstavnici "desne" opozicije "Zavetnici", "Dveri", NADA - POKS nisu svojim potpisima podržali zahtev za smenu gradonačelnika. Jedino su "Dveri" rekle da će njihovi odbornici podržati ovaj predlog ukoliko bude na dnevnom redu.

Ukoliko Beograđani zaista dobiju umanjene račune za grejanje zbog "kašnjenja" od 15 dana, pitanje je kako će to uticati na kasnije obračune. Kada je objavljeno da će topla sezona u Beogradu biti pomerena gradonačelnik Šapić je, odgovarajući na pitanja da li će zbog toga "Infostan" biti jeftiniji, rekao "da nije rešenje da se računi umanje za par procenata jer bi, kad cena gasa postane tržišna oni mogli da skoče i po nekoliko puta više".

STRATEGIJA STANOVANjA

OSIM o smanjenju cene grejanja, glasaće se i za Predlog zaključka kojim se Sekretarijat za imovinske i pravne poslove, Sekretarijat za komunalne i stambene poslove, Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove, Sekretarijat za finansije, Sekretarijat za socijalnu zaštitu i Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda obavezuju da naprave odluku o izradi stambene strategije za društveno odgovorno stanovanje Grada sa akcionim planom 2023-2033, do kraja ove godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SAOBRAĆAJKA U BULEVARU KRALJA ALEKSANDRA: Automobilom se zakucao u stanicu, pa pobegao (FOTO)