ZAHTEVAĆE RASKID SA GRADSKIM PREDUZEĆEM: Žitelji Jurija Gagarina rešavaju problem sleganja zgrade bez "stambenog"

S. V.

23. 11. 2022. u 09:21

STANARI solitera u novobeogradskoj Ulici Jurija Gagarina u Bloku 62, koji je nedavno počeo da se sleže, odlučili su da sami reše ovaj problem.

ЗАХТЕВАЋЕ РАСКИД СA ГРАДСКИМ ПРЕДУЗЕЋЕМ: Житељи Јурија Гагарина решавају проблем слегања зграде без стамбеног

Višespratnica na Novom Beogradu, Foto privatna arhiva

Nezadovoljni odgovorom koji im je stigao iz JP "Gradsko stambeno" da o svom trošku izrade elaborat sanacije, te da ga proslede ovom preduzeću na osnovu čega bi im nadležni popravili štetu, žitelji zgrade spremaju se da raskinu ugovor sa ovim preduzećem.

Da u ovoj višespratnici od 20 spratova i 78 stanova postoji problem sa statikom, videlo se kada je pukla betonska ograda u prizemlju, koju su ekipe "Gradskog stambenog" poduprle drvenim gredama kako se ne bi urušila.

- Dogovorili smo se da prekinemo saradnju sa ovim preduzećem, a novac za održavanje zgrade uplaćivaćemo na svoj račun - pričaju nam stanari.

- Ne dopada nam se predlog "Gradskog stambenog" da mi platimo izradu projekta sanacije i da im ga prosledimo. To preduzeće nema radnike, nego bi nam ponudilo neku svoju partnersku firmu da radi po elaboratu. Verujemo da ćemo jeftinije proći ako sami budemo skupili novac i platili elaborat i majstore.

Novobeograđani kažu da je stabilnost "popustila" prošle godine te da je, sem betonske ograde u prizemlju, popucalo i nekoliko zidova na istom nivou. Ova zgrada stara je 44 godine.

Višespratnica na Novom Beogradu, Foto privatna arhiva

Međutim, "razvod" od "Gradskog stambenog" nije ni jednostavan, ni jeftin. Kako bi se raskinuo ugovor sa ovim gradskim preduzećem neophodno je da se o tome donese odluka na Skupštini stambene zajednice, za šta mora da glasa najmanje dve trećine stanara, posle čega se odluka šalje "Gradskom stambenom".

Međutim, iako sve vreme redovno uplaćuju novac za održavanje, ako se saradnja prekine, stanari ostaju bez uloženog novca. Po raskidu ugovora nepotrošen novac ne može da se prenese na račun zrgade, već "Gradsko stambeno" zahteva da se za taj iznos obave radovi.

MESEČNO UPLAĆUJU OKO 550 DINARA

AKO stambena zajednica novac za održavanje zgrade ne potroši za tekuće popravke u roku od godinu dana, ta sredstva se prenose u iduću godinu.

Sugrađanima koji su dugogodišnji "partneri" sa "Gradskim stambenim" na taj način mogu da se nagomilaju milioni. Na adresi Jurija Gagarina 102 stanari u proseku svakog meseca uplaćuju oko 550 dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (3)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni