PAVLOVIM BULEVAROM DOGODINE: Radovi na izgradnji Rakovičke saobraćajnice i dalje stagniraju, radnika nema ni na vidiku

Š. Marović

14. 11. 2022. u 08:45

PLAN da se drugi deo Bulevara patrijarha Pavla u Rakovici otvori u oktobru davno je propao, a novi rok za završetak važnog puta je početak naredne godine!

ПАВЛОВИМ БУЛЕВАРОМ ДОГОДИНЕ: Радови на изградњи Раковичке саобраћајнице и даље стагнирају, радника нема ни на видику

Foto D. Milovanović

Kako su za naš list rekli u Direkciji za građevinsko zemljište i izgradnju, preostalo je da se izvedu radovi u zoni tramvajske baštice, postave ivičnjaci, odvodnjavanje, asfaltiranje trotoara, kao i instalacije javnog osvetljenja.

Reporteri "Novosti" nekoliko puta u prethodne tri godine posetili su ovo "večito gradilište", koje će, kada se završi, spojiti Rakovicu sa Mostom na Adi. Radnika na gradilištu i dalje gotovo da nema, tramvajske šine su i dalje razbacane celom dužinom i sve deluje napušteno. Iako su semafori i saobraćajna signalizacija uredno postavljeni, a pešački prelazi iscrtani početkom godine, daljeg pomaka nema. Asfalt je potpuno završen, ali se čeka uređenje tramvajskih baštica. Verovatno su i građani ovog dela prestonice zaboravili da su ovom deonicom nekad prolazili tramvaji.

- Izvođenje radova na izgradnji saobraćajnice Patrijarha Pavla, na delu od Košutnjaka do Pere Velimirovića, ugovoreno je u neto iznosu od 1,3 milijarde dinara - rekli su nam u Direkciji.

- Izgrađene su obe kolovozne trake sa instalacijama i postavljena je semaforska signalizacija. Preostalo je da se izvedu radovi u zoni tramvajske baštice, postavljanje ivičnjaka, odvodnjavanje, asfaltiranje trotoara, kao i instalacije javnog osvetljenja.

Očekuje se da ugovoreni radovi budu završeni do kraja ove godine, što uključuje i ozelenjavanje koje se uspešno može završiti tokom jeseni.

Izmeštanje korita Topčiderke, što je bio preduslov za proširenje ulice, započeto je marta 2018. godine. Urađen je tada novi most u Pere Velimirovića i zacevljen Kaljavi potok. Radovi na drugoj etapi rakovičkog bulevara dugog 1,8 kilometara počeli su još u septembru 2019. godine, a rokovi za završetak ovog projekta prolongirani su nekoliko puta. Do danas je u saobraćaj pušten samo deo tog puta.

Tokom ove godine počeli su i radovi na uređenju prve deonice ovog putnog pravca, dužine 1.940 metara. Rok za završetak je 360 dana od uvođenja izvođača u posao.

- Istovremeno, u toku je realizacija i dela saobraćajnice Patrijaha Pavla, na delu od Hipodroma do Košutnjaka - ističu u Direkciji.

- Radovi su ugovoreni u neto iznosu od dve milijarde dinara i očekuje se da budu završeni tokom 2023. godine. Izvođač je započeo pripremne radove na čišćenju i obeležavanju terena, kao i na uklanjanju tramvajskih šina i kontaktne tramvajske mreže.

Radovi na rakovičkom bulevaru bezbroj puta prekidani, Foto D. Milovanović

Na osnovu ugovora sa preduzećem "Infrastruktura železnice Srbije", ovo javno preduzeće sprovodi javnu nabavku za skidanje i uklanjanje ukupne železničke opreme koja se nalazi u okviru trase buduće saobraćajnice.

Ovaj putni pravac imaće po dve saobraćajne trake po smeru, razdvojene razdelnim pojasom širine četiri metra, dok će trotoari biti promenljive širine, a najmanje dva metra. Na trasi su planirana dva kružna toka i trokraka raskrsnica sa Bulevarom vojvode Mišića.

ROKOVE VIŠE I NE PAMTE

PRVI rok za kompletno uređenje drugog dela Bulevara bio je april 2021. godine. Rok je potom pomeren za kraj septembra, ali zbog nedostatka radnika i problema sa projektnom dokumentacijom, koja nije bila usklađena sa stvarnim položajem postojećih podzemnih instalacija na terenu, ni to nije ispoštovano. Zato ni tokom jula, ali ni oktobra automobili nisu prošli ovim putnim pravcem.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna