ULAZ NA PREDNJA VRATA UKIDA ŠVERCOVANJE: Nadležni u Beogradu poručuju - kartu za vožnju moraće svako da plaća

Š. M.

02. 11. 2022. u 09:11

KARTE u javnom gradskom prevozu putnika neće poskupeti u narednih godinu dana, a kontrolori će pokušati građane da "nagovore" da ulaze samo na prednja vrata kako bi se one redovno plaćale, rekao je za RTS direktor novoformiranog preduzeća "Naplata prevozne usluge Beograd" Slaven Andrić.

УЛАЗ НА ПРЕДЊА ВРАТА УКИДА ШВЕРЦОВАЊЕ: Надлежни у Београду поручују - карту за вожњу мораће свако да плаћа

Građani mogu da očekuju bolji prevoz, Foto P. Milošević

U prestonici autobuse, tramvaje i trolejbuse koristi oko 800.000 građana, dok se mesečno proda tek 120.000 karata, što predstavlja svega 15 odsto.

Iz ovog gradskog preduzeća očekuju da će se i pored dosadašnje kulture neplaćanja usluge, uz podizanje kvaliteta prevoza i ulaska na prednja vrata vozila, povećati prodaja karata.

- Građani ne treba da brinu da će karta da poskupi - nagovestio je Andrić.

- Imaće sadašnju cenu sigurno i narednih 12 meseci - nagovestio je Andrić.

- Preduzeće na čijem sam čelu baviće se pre svega naplatom, logistikom i rukovođenjem javnog prevoza putnika u prestonici. Ustanovili smo da možemo u frekventnim intervalima kada građani putuju na posao i vraćaju se, da smanjimo gužve. Ako redukujemo red vožnje, tako što ćemo vikendom smanjiti broj polazaka i povećati broj polazaka u "špicu", možda ćemo uspeti da smanjimo gužve i da obezbedimo da putnici mogu da ulaze na prednja vrata.

Foto D. Milovanović

Prvi čovek novoformiranog preduzeća smatra da će se time podići svest građana o kupovini karata i da će kontrole uroditi plodom. On ističe da u gradu postoji određeni broj linija koje nisu toliko opterećene, pa bi i da bi sa njih vozila trebalo prebaciti na one koje imaju veći priliv putnika.

- Takođe, biće i novih autobusa koji će saobraćati na opterećenim linijama - priča on.

-I kontrolori će u narednom periodu pokušati da objasne putnicima zašto je dobro plaćati uslugu prevoza. Oni će možda narednih nekoliko meseci, pa čak i godinu dana da rade na svesti i da pokušaju da objasne da je dobro da se kupuju karte jer će sav novac od kupljenih karata ići direktno u budžet Grada, a ne u privatne firme. Da li će biti kondukteri ili kontrolori, nebitno, ali će imati istu funkciju, da putnici ne mogu ući na prednja vrata ako nemaju kupljenu kartu.

Foto N. Fifić

Preduzeće je trenutno još u fazi osnivanja i očekuje se da će punu funkciju moći da postigne tek od Nove godine. Inače, Grad još nije raskinuo ugovor sa turskom firmom "Kentkart" koja je više od decenije kontrolisala naplatu karata u glavnom gradu.

ODRŽAN PROTEST SINDIKALACA

ZBOG osnivanja novog preduzeća za naplatu karata, krajem septembra održan je i protest sindikalaca GSP ispred gradske skupštine.

Kako je tada najavio gradonačelnik Aleksandar Šapić, želeo je da se napravi "čisto" preduzeće, koje će najvećim delom biti sastavljeno baš od kadrova GSP.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a