RADNICI I U BLOKU 70: Na šetalištu "Lazaro Kardenas" u Novom Beogradu ponovo će se čuti mašine

Š. M.

05. 10. 2022. u 06:00

REBALANSOM budžeta koji je usvojen na nedavnoj sednici Skupštine grada opredeljeno je 300 miliona dinara za završetak radova na novobeogradskom šetalištu "Lazaro Kardenas".

РАДНИЦИ И У БЛОКУ 70: На шеталишту Лазаро Карденас у Новом Београду поново ће се чути машине

Foto Beoinfo

Preostala je rekonstrukcija najkompleksnijeg dela koji prolazi kroz Blok 70, a koju će, kao i u ranijim fazama, izvoditi radnici JP "Zelenila". Uređenje će, prema rečima gradonačelnika Aleksandra Šapića, početi u narednih nekoliko dana.

Treći, i poslednji deo velike sanacije ovog šetališta trebalo je da se završi do kraja godine, a razlog odlaganja uređenja zelene oaze bilo je neslaganje stanara okupljenih oko građanske inicijative "Zajednička akcija blok 70 i 70A" i javnog preduzeća oko korekcija idejnog rešenja.

- Usled neslaganja sa predloženim rešenjem i problemima koji su nastupili oko nemogućnosti realizacije pojedinih zahteva, od projekta se trenutno odustalo - rekli su početkom godine za naš list u "Zelenilu".

- Stanovnici su tražili ugradnju potapajućih stubića, koje naše preduzeće ne poseduje, kao i postavljanje stubića i na površine koje nisu obuhvaćene prvom fazom rekonstrukcije. Takođe, žitelji ovog kraja negodovali su i zbog postavljanja građevinskog kontejnera za smeštaj radnika i opreme.

Ipak, novca za završetak radova trenutno ima u budžetu, a gradonačelnik Aleksandar Šapić istakao je da je "Zelenilu" dato 300 miliona dinara da ovaj posao uspešno privede kraju. Takođe, najavio je početak radova za nekoliko dana, pa se može očekivati da sve bude završeno za godinu dana.

Radovi na izgradnji šetališta dužine 4,5 kilometara počeli su tokom 2019. u Bloku 45, koji je krajem godine kompletno uređen. Asfalt koji je dotrajao, a gde je to bilo moguće, zamenjen je zelenim površinama. Ovaj potez, inače godinama devastiran i uništen, dobio je novu pešačku stazu, rasvetu, sprave za rekreaciju, a proširenja uz šetalište postala su sportski tereni i dečja igrališta. Ukupno je sanirano 70.110 metara.

Ilustracija V. N.

Napravljeno je šest sportskih terena za basket, mali fudbal, odbojku, tenis, deo za stoni tenis, kao i teren za boćanje. Susedni Blok 44 novo ruho dobio je tokom prošle godine.

Uređen je potez od Nehruove do Gandijeve ulice, na ukupnoj površini od 33.416 kvadratnih metara.

U dosadašnje radove na rekonstrukciji šetališta "Lazaro Kardenas" uloženo je oko 450 miliona dinara. Za početak radova Vlada Srbije dala je oko 300 miliona, da bi Grad Beograd za rekonstrukciju Bloka 44 obezbedio dodatnik 150 miliona dinara.

DECENIJAMA NEUREĐEN PROSTOR

REKONSTRUKCIJA šetališta koje povezuje novobeogradske blokove 44, 45 i 70 počela je 2019. godine, posle gotovo pola veka od njihovog formiranja. Ovaj prostor godinama je propadao, a rađena su samo sporadična održavanja. Asfalt je bio ulegao, klupe polomljene, a zelenilo je bilo slabo održavano.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)