MALO UČIONICA, A NI UČITELJA NEMA DOVOLJNO: Interesovanje roditelja za produženi boravak u nižim razredima je ogromno, ali je broj ograničen

B. Borisavljević

02. 10. 2022. u 10:45

U PRODUŽENOM boravku, u prvom i drugom razredu i ove godine se tražilo mesto više. Interesovanje roditelja je ogromno, ali škole, zbog manjka prostora ili nedovoljno učitelja, nisu bile u mogućnosti da izađu u susret svima.

МАЛО УЧИОНИЦА, А НИ УЧИТЕЉА НЕМА ДОВОЉНО: Интересовање родитеља за продужени боравак у нижим разредима је огромно, али је број ограничен

Foto Z. Jovanović

Ovaj vid nastave, prethodnih godina, koristilo je između 7.000 i 8.000 dece u 111 osnovnih škola u više od 290 grupa, pa se i ove godine očekuje taj broj đaka.

Najviše problema imaju škole sa velikim brojem učenika. Tako, iako je u OŠ "Pavle Savić" u Mirijevu, bilo zainteresovanih za pet odeljenjaa boravka u prvom razredu, oformljena su tri.

- Veliko je interesovanje roditelja, ali mi nemamo dovoljno prostora - kaže Milan Krstić, direktor škole.

- Prilikom upisa prvaka, roditelji su se izjašnjavali da li žele da im deca budu u produženom boravku. Većina od 265 njih se izjasnila za to, a mesta ima samo za 120 dece. Uslov je da su oba roditelja zaposlena, a prednost su imali oni koji su se prvi upisali u školu, primaoci socijalne pomoći, deca samohranih roditelja.

On dodaje da sa đacima rade učiteljice i da deca, dok su u produženom boravku, rade domaće zadatke, ponavljaju gradivo, imaju sportske aktivnosti, odlazak u prirodu. Većinu školskih obaveza mališani završe u boravku. S obzirom na to, produženi boravak je usluga koja je od velikog značaja za roditelje koji nemaju kome da ostave decu posle završetka nastave dok su na poslu. Plate učitelja i učiteljica u boravku finansiraju Grad i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Grad Beograd godišnje za ove namene izdvaja oko 150 miliona dinara.

Foto I. Marinković

Sa decom u boravku rade profesori razredne nastave, učitelji koje angažuju škole, a zainteresovani roditelji se prijavljuju u školi. Da bi jedna škola pružila uslugu produženog boravka dece, potrebno je da za to ima adekvatan prostor, opremu i nastavna sredstva. Potrebna je inicijativa Saveta roditelja, saglasnost nastavničkog veća i odluka školskog odbora.

U produženom boravku, u zavisnosti od škole, deca mogu imati samo užinu ili i ručak uz to. Prosečna cena užine je oko 100 a ručka oko 250 dinara. Na mesečnom nivou roditelji treba da izdvoje oko 5.500 dinara za ručak.

VEĆE PLATE PROSVETARIMA

GRAD Beograd finansira plate učiteljica i učitelja koji rade u produženom boravku za treći i četvrti razred, a od 2018. godine dva puta im je povećana plata.

Njima je, na predlog Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu, pre dve godine dupliran iznos dnevnice, koja je iznosila 833 dinara. A od januara, ove godine, umesto 1.666 dinara, ona iznosi 2.300 dinara. Iz gradske kase se, trenutno, isplaćuju zarade za 195 nastavnika u produženom boravku u 84 škole i 101 učitelja za prvi i drugi razred u 60 škola.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024