SVAKOM DETETU I PROSVETARU VAUČER OD 6.000: Beogradski odbornici na jučerašnjoj sednici Skupštine grada usvojili rebalans budžeta

S. Vidačković - A. Vojinović

29. 09. 2022. u 08:20

OKO 400.000 roditelja i zaposlenih u beogradskim vrtićima i školama dobiće za novogodišnje praznike vaučere od po 6.000 dinara za kupovinu sportske opreme, školskog pribora te stvari za bebe - odlučeno je, između ostalog, na jučerašnjoj maratonskoj sednici Gradske skupštine.

СВАКОМ ДЕТЕТУ И ПРОСВЕТАРУ  ВАУЧЕР ОД 6.000: Београдски одборници на јучерашњој седници Скупштине града усвојили ребаланс буџета

Foto M. Anđela

Grad je od juče bogatiji za dva nova preduzeća - JKP "Naplata prevozne usluge" i "Beogradski park", a rebalansom je utvrđeno da je u prestoničkoj kasi više nego što je bilo planirano, čak 173,4 milijarde dinara.

Dok su odbornici ulazili u zdanje na Trgu Nikole Pašića, ispred je bio održan protest jednog dela radnika komunalnih preduzeća, koji su negodovali zbog osnivanja dve nove gradske firme. Sindikalci su najburnije reagovali kada su se iz pravca Starog dvora pojavili gradonačelnik Aleksandar Šapić i gradski sekretar za javni prevoz Predrag Lukić, koji su zvižducima ispraćeni u skupštinsku salu.

Gradonačelnik Šapić prošao je pored okupljenih sindikalaca, Foto Z. Jovanović

Nedavna Šapićeva najava da će biti osnovana dva nova gradska preduzeća izazvala je buru u delu javnosti koja je optužila gradonačelnika da osniva nove firme za stranačko zapošljavanje, dok je jedan broj radnika "Zelenila" i "Čistoće" bio zbunjen i uplašen da će ostati bez posla, zbog čega se i protestovalo ispred Skupštine grada. Aleksandar Šapić je negirao obe tvrdnje, rekavši da je ideja "Beogradskog parka" da se prestoničke zelene oaze obogate komercijalnim sadržajima i tako privuku što više posetilaca.

Povodom kritika zbog novih preduzeća on je rekao da je spreman na dijalog i da želi da razgovara sa svim radnicima, a ne sa vođama sindikata koji, prema njegovim rečima, "drže u okovima te radnike".

- "Beogradski park" neće da bude preduzeće koje zapošljava mnogo ljudi. Imaće vršioca dužnosti za početak. Formiranje JKP "Naplata prevozne usluge" ima cilj da se sav novac sliva u budžet a ne u privatna preduzeća. Ovo je način da se poveća i kontroliše prihod. Te zloupotrebe koje se plasiraju ljudima kako će neko da ostane bez posla ili kako je to preduzeće za stranačko zapošljavanje je ono koje treba strateški da počne da se bavi stvarima kojima se dosad niko nije bavi. Protestuju sad, a gde su bili 12 godina.

Za v. d. direktora JKP "Naplata prevozne usluge" izabran je Slaven Andrić, dok je Nikola Skoko postao rukovodilac JKP "Beogradski park". U biografiji Andrića piše da je rođen 1981. godine, te da je završio Fakultet za poslovne studije u Beogradu. Trenutno je pomoćnik predsednice opštine Voždovac. Nikola Skoko je rođen 1982. a po zanimanju je diplomirani inženjer menadžmenta. Od aprila prošle godine je savetnik ministra za brigu o porodici i demografiji Ratka Dmitrovića.

Grad je dobio dva nova preduzeća, Foto Z. Jovanović

Govoreći o rebalansu budžeta Grada Beograda, prvi čovek prestonice rekao je da se prethodna tri meseca na tome naporno radilo i da se sve uradilo racionalno, uz smanjenje nepotrebnih troškova.

- Opštinama je obezbeđeno 1,8 milijardi dinara za lakše i efikasnije rukovođenje, kao i za vraćanje pojedinih dugova - objašnjava Šapić. - Oko milijardu dinara daćemo za asfaltiranje i presvlačenje ulica, zatim 300 miliona ide "Zelenilu" za nastavak radova na šetalište "Lazaro Kardenas" u Bloku 70, 150 miliona za "Gradsku čistoću", te 300 miliona za javnu rasvetu, prvenstveno na periferiji. Na subvencije za privatne vrtiće namenjeno je 2,5 milijardi, a 1,5 za eksproprijacu zemljišta za projekat metroa u Makiškom polju. Uradili smo rebalans ne tražeći novac od Republike, jer mislim da u gradu ima dovoljno sredstava kako bismo Beograđanima obezbedili sve što im je neophodno.

Odluke koje su juče donete Šapić naziva "istorijskim" za grad Beograd, te da je jučerašnja sednica prekretnica u funkcionisanju prestonice. On veruje da kada ove odredbe zažive, naš glavni grad više neće biti isti, a da će njegovi stanovnici biti privilegovani građani u ovom delu Evrope.

- Srećan sam, uzbuđen i ponosan što sam došao u situaciju da budem gradonačelnik Beograda kad se ovakve odluke donose i što ću imati šansu da neke stvari suštinski promenim i mislim da će to Beograđani vrlo brzo moći da osete u svakodnevnom životu.

Na pitanje gde je nađen novac za rebalans budžeta, Šapić je rekao da su ga "iskopali" iz nepotrebnih troškova u gradskim preduzećima i sekretarijatima.

- Nastojali smo da maksimalno "skrešemo" troškove, da ih racionalizujemo i da nađemo novac za stvari koje su bile neophodne, kao što je plaćanje nafte koju niko iz GSP nije platio do vaučera za decu i zaposlene u prosveti. Postojali su razni troškovi poput konsultantskih usluga, paušalnih ugovora sa advokatskim kancelarijama, ozonjavanje autobusa GSP za šta i danas ne znam šta to tačno znači.

Ni ovo zasedanje nije prošlo bez čarki na relaciji vlast - opozicija. Šef odborničke grupe "Moramo" Dobrica Veselinović kritikovao je naprednjake i socijaliste što rebalansom budžeta nisu odredili i novac za izgradnju kanalizacije na levoj obali Dunava.

Nikola Nikodijević predsednik gradskog parlamenta, Foto M. Anđela

U jednom momentu, za govornicom, Veselinović je upotrebio reč "dapače", što nije promaklo Šapiću, te ga je zamolio da koristi srpske reči umesto hrvatskih.

- Za hrvatsku reč "dapače" postoji srpska "štaviše" i bolje da to koristite. Nismo u Zagrebu ili u Splitu - poručio je Šapić i dobio aplauz stranačkih i koalicionih kolega, dok ga je opozicija nazvala "ksenofobičnim".

Morao je da reaguje i predsednik skupštine Nikola Nikodijević, kada je Mila Popović iz Stranke slobode i pravde pitala gradonačelnika kako se to pre deset godina za manje para uradilo više stvari u gradu, a Šapić joj je odgovorio da je ona 2018. godine bila protiv Đilasa, zajedno sa Markom Bastaćem. Tada je Nikodijević opomenuo gradonačelnika da ne skreće s teme i da se ne pominju oni koji nisu tu.

VOZAČI I SINDIKALCI

ŠAPIĆ je rekao da ga je pogodio protest sindikalaca koji je juče održan uoči zasedanja. On se pita zašto se nisu bunili u poslednjih 10 godina i kaže da on želi da razgovara sa svim radnicima, a ne sa vođama sindikata. Dok je branio vozače GSP, ističući kako su oni žila kucavica javnog prevoza, napravio je i lapsus:

- A jadni vozači koji su srce tog javnog prevoza moraju da idu po Rumunijama, Bugarskama da voze kamione i da ne budu kod kuće sa svojim porodicama i zato moraju da imaju dostojanstven tretman u svojoj zemlji. Oni snose odgovornost za nekoliko hiljada Beograđana svakog dana. I trudićemo se da im poboljšamo uslove. A ovi protestuju sad kad smo odlučili da pretresemo preduzeće i vidimo šta ko radi.

"BELI" I SPLAVOVI

ŠAPIĆ je precizirao i šta su zadaci novog sekretarijata kojim se objedinjuju službe javnog reda, inspekcija i komunikacija sa građanima, za šta će biti zadužen Beli - beogradski lični pratilac. Takođe, juče je usvojena odluka o postavljanju plutajućih objekata.

Duel Mirkovića i Ljutovca

U završnici rasprave o rebalansu budžeta na sednici Skupštine grada Beograda došlo je do verbalnog sukoba odbornika odborničke grupe "Moramo" Milana Ljutovca i šefa odborničke grupe SNS Aleksandra Mirkovića, a u raspravu su se uključili i drugi odbornici.

Sve je počelo time što je Ljutovac kritikovao rebalans budžeta, a odgovarajući na njegove kritike Mirković ga je podsetio da je bio pripadnik izrazito desničarske stranke i da se fotografisao u majIci sa natpisom "Dogodine u Prizrenu", a sada se zalaže za levičarske ideje.

DEO ZEMUNSKE IPAK EGIPATSKA

ODBORNICI su izglasali odluku da se deo Zemunske ulice na Novom Beogradu preimenuje u Egipatsku. Mada je oko 400 žitelja Zemunske potpisalo peticiju kojom se protive preimenovanju i dostavilo je Gradskoj upravi, Šapić je juče rekao da će novo ime poneti deo ulice. On je precizirao da se ne radi o kraku gde su kuće, nego će promena obuhvatiti svega nekoliko adresa, i to gde su poslovne zgrade, a da niko od sugrađana neće menjati adresu. Takođe, usvojeno je da su "Beogradski maraton" i "Beogradski dani porodice" sada stalne manifestacije pod okriljem Grada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (12)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati