TEGLA MEDA PO STAROM: U parku Tašmajdan počeo 48. Sajam pčelarstva, koji traje do nedelje

D. J. - A. Z. K.

29. 09. 2022. u 06:34

NA Tašmajdanu je juče otvoren 48. Međunarodni sajam pčelarstva na kome učestvuje oko 200 izlagača pčelinjih proizvoda.

ТЕГЛА МЕДА  ПО СТАРОМ: У парку Ташмајдан почео 48. Сајам пчеларства, који траје до недеље

Očekuje se oko 100.000 posetilaca, Foto M. Anđela

Beograđani će biti u prilici da do nedelje da, osim meda, pazare i mnogobrojne proizvode koji su izloženi na tezgama duž celog parka. Ovu manifestaciju organizuje Društvo pčelara Beograda, pod pokroviteljstvom Grada. Na osnovu bogatog isustva, pčelari očekuju oko 100.000 posetilaca.

Cena tegle meda, u koju staje kilogram, nije se menjala od prošle godine, pa tako ljubitelji ovog pčelinjeg proizvoda bagremov mogu paziriti za 1.200, dok je livadski i lipov 1.000 dinara. U ponudi su i razne mešavine meda i lekovitog bilja koje jačaju imunitet, preparati za negu kože, sapuni, rakije, propolis kapi i cvetni prah. Na velikom broju štandova osim kremica u ponudi su i preparati za negu usta koji koštaju oko 200 dinara.

Iako je juče bilo posetilaca, prema rečima izlagača, brojniju posetu očekuju tokom vikenda.

- Već nekoliko godina dolazim na ovaj sajam i prvi dan pretežno ljudi razgledaju šta sve ima u ponudi i kakve su cene - ispričao je jedan od izlagača, koji svoje proizvode donosi sa Homolja.

- Obično tokom vikenda bude velika posećenost i tada se mnogo više i pazari. Po nekom nepisanom pravilu najviše je ljubitelja livadskog meda. Mada često pazare i mešavine sa lekovitim biljakama. Ove godine pčelare je poslužilo dobro vreme, pa meda ima dovoljno.

Među izlagačima, koji su na Tašmajdan doneli proizvode iz cele zemlje, najviše je proizvođača pristiglo iz istočne Srbije.Neposredno pre otvaranja Sajma, pčelinje proizvode osveštali su sveštenici iz Crkve Svetog Marka.

U sklopu ove manifestacije u narednim danima biće organizovan i bogat program, pa će, tako, posetioci biti u prilici da degustiraju med i čuju nekoliko predavanja. U subotu od 10 do 17 sati planirana je akcija dobrovoljnog davanja krvi.

MAKSIMALNA PODRŠKA GRADA

MEĐUNARODNI sajam pčelarstva juče je otvorila zamenica gradonačelnika Vesna Vidović i organizatorima poželela još jedan uspešan sajam.

- Ovo je najveća manifestacija ovakvog tipa na otvorenom. Na ovaj način podstiče se saradnja između pčelara. Važno je i to što je u sklopu ove manifestacije organizovan i edukativni program - rekla je Vesna Vidović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024