U ZNAK SEĆANJA NA DUŠKA RADOVIĆA: "Radost Evrope", od 1. do 5. oktobra, posle dvogodišnje pauze sa gostima

A. VOJINOVIĆ

28. 09. 2022. u 13:30

IZLOŽBOM i dodelom nagrada mališanima koji su učestvovali na Međunarodnom likovnom konkursu u subotu, 1. oktobra, zvanično će početi jedan od naših najstarijih festivala za decu - "Radost Evrope".

У ЗНАК СЕЋАЊА НА ДУШКА РАДОВИЋА: Радост Европе, од 1. до 5. октобра, после двогодишње паузе са гостима

Manifestacija se održava 52. put, Foto M. Labudović

Ovogodišnja manifestacija održava se 52. put po redu pod sloganom "Zamislite, deco...", kojom će biti obeleženo i 100 godina od rođenja Duška Radovića, čuvenog srpskog pisca, novinara i televizijskog urednika. A posle dve godine pauze zbog pandemije virusa korona, Beograd će opet ugostiti mališane iz različitih delova Starog kontinenta.

Drugog dana Međunarodnog susreta dece Evrope biće upriličen svečani prijem za učesnike u Palati "Srbija", najavila je juče na konferenciji za novinare u DKCB urednica festivala Ivana Tabori Obradović. Ona je dodala da će posle svečanosti uslediti tradicionalni defile mališana od Trga republike do Kalemegdana, gde će biti održano i svečano otvaranje na terenu KK Partizan.

- Ove godine očekujemo decu iz 13 evropskih zemalja - Bugarske, Litvanije, Mađarske, Nemačke, Norveške, Poljske, Severne Makedonije, Slovenije, Slovačke, Albanije, Crne Gore, BiH, i naravno iz Srbije - najavila je urednica Tabori Obradović.

- Ovogodišnja tema je Duško Radović, koji je napravio stihove za našu dečju himnu, rečnik prijateljstva i koji je na neki način kum "Radosti Evrope".

Duško Radović, Foto dokumentacija Borba

Predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević istakao je da veruje da će Beograd biti dobar domaćin i da će se deca osećati kao kod svoje kuće, "jer je naš grad otvorenog srca koji ujedinjuje ljude i ima širinu da prihvati svakog":

- Imali smo, nažalost, pauzu od dve godine zbog epidemije, ali su zaposleni DKCB uspeli da taj prostor popune različitim sadržajima kako bi deca što lakše prošla kroz taj težak period. Iako smo i sada u turbulentnim vremenima, deca nisu time opterećena, niti treba da budu. Naprotiv, smatram da je ovo prilika da ponovo povezujemo različite kulture i običaje i pružimo priliku deci da izgrade još čvršće veze.

U okviru programa biće održani i "Susreti prijateljstva" (3. oktobar) u Dečjem kulturnom centru, a istog dana u KC "Grad" i "Delikatesni ponedeljak". Gala koncert biće upriličen sutradan u MTS dvorani, a poslednjeg dana festivala u sredu, 5. oktobra, u saradnji sa JKP "Zelenilo-Beograd" biće organizovana ekološka akcija i sportsko-rekreativni dan u parku Ušće.

Foto Tanjug

LANE KARNEVAL OTVORIO FEŠTU

KARNEVALOM dece u kostimima inspirisanim kulturama različitih evropskih zemalja kroz centar grada prošle godine je svečano otvorena tradicionalna manifestacija.

Manifestacija je bila upriličena na dva načina - deo programa bio je održan uživo različitim radionicama i koncertima, a drugi putem interneta, dok je svečana završnica festivala bila u vidu specijalne emisije koja je bila prikazana na javnom servisu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a