NAJVIŠE DOLAZE IZ RUSIJE: U prvoj polovini godine Beograd posetilo pola miliona gostiju, a milion noćilo

A. VOJINOVIĆ

18. 09. 2022. u 08:50

BEOGRADSKA tvrđava, Skadarlija, Hram Svetog Save, Ada Ciganlija i Avala glavne su turističke atrakcije na listi stranaca koji prvi put posete naš glavni grad.

НАЈВИШЕ ДОЛАЗЕ ИЗ РУСИЈЕ: У првој половини године Београд посетило пола милиона гостију, а милион ноћило

Foto: D. Milovanović

A da prestonici ne manjka turista pokazuju i poslednji podaci iz Turističke organizacije Beograda gde se navodi da je u prvoj polovini godine prestonicu posetilo gotovo pola miliona stranih državljana, što je duplo više u odnosu na isti period prošle godine, dok je oko 1.083.097 noćilo u nekom od prestoničkih smeštaja!

Od početka godine najbrojniji gosti bili su iz Rusije, Turske, BiH, Nemačke i Hrvatske, dok su najveći broj noćenja ostvarili Rusi i Turci, zatim gosti iz Nemačke, BiH i Indije.

Prema rečima nadležnih iz TOB-a, centar grada, Knez Mihailova ulica i Trg republike mesecima vrve od turista koji su odlučili da ovo leto dođu u Beograd i uživaju u gradskim sadržajima koje naša prestonica nudi.

- Širom centralne gradske zone mogu se čuti razni strani jezici, mnogobrojnih turista koji tokom dana obilaze prepoznatljive turističke atrakcije naše prestonice i uživaju u gastronomiji, našim kafićima, restoranima, muzejima, šetalištima. Jedna od najposećenijh lokacija i domaćim i stranim gostima je Beogradska tvrđava, o čemu svedoče hiljade fotografija čuvenog zalaska sunca kod spomenika "Pobednik" koje završe na društvenim mrežama.

Na spisku šta treba obići u Beogradu strancima su podvučene i kulturne ustanove, pa su tako i ove letnje sezone među najposećenijima bili Narodni muzej, Muzej Nikole Tesle, zatim Etnografski, Muzej savremene umetnosti i Muzej Jugoslavije.

U PONUDI I KRSTARENjE REKAMA

DOMAĆIM i stranim gostima, kao i našim sugrađanima, na raspolaganju su brojni programi razgledanja grada, vožnje otvorenim autobusom, obilasci Dvorskog kompleksa na Dedinju, krstarenja rekama, kao i specijalizovane šetnje u okviru kojih se može bliže upoznati kultura, istorija i život našeg grada - ističu u Turističkoj organizaciji Beograda.

- Čuvenu boemsku ulicu pohode turisti i danju i noću, i uživaju u tradicionalnom duhu koji Skadarlija gaji od davnina, degustiraju specijalitete domaće kuhinje, i muzici skadarlijskih orkestara do kasno u noć - kažu u TOB-u.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PREMA FROJDU: Pet stvari koje mentalno jake osobe nikada NE rade