ZBOG ČEGA JE MUZIKA KAO RELIGIJA: Petnaestogodišnje učenice Filološke gimnazije snimile dokumentarac

B. BORISAVLjEVIĆ

18. 09. 2022. u 16:00

SA samo 15 godina, Una Krstojević i Milica Krnjaja, učenice drugog razreda Filološke gimnazije (specijalizovano odeljenje za scensku, audio i vizuelnu umetnost), kao kompletni autori, potpisale su kratkometražni dokumentarni film, pod nazivom "Muzika kao religija", sa željom da prikažu muzičku scenu u unutrašnjosti i u Beogradu.

ЗБОГ ЧЕГА ЈЕ МУЗИКА КАО РЕЛИГИЈА: Петнаестогодишње ученице Филолошке гимназије снимиле документарац

Foto: P. Milošević

Premijera je održana sinoć u prepunoj dvorani Doma kulture u Čačku. Ove sjajne devojke, za koje će se tek čuti, poručuju da je mladim ljudima potreban vetar u leđa i da im samo "malo fali" da krenu.

U razgovoru za "Novosti", Una i Milica otkrivaju nam da su same napisale scenario, režirale, montirale, producirale, pobrinule se za autorska prava izvođača, čiju su muziku koristile u filmu i sve ostalo što je po zakonu potrebno. U glavnim ulogama su dva maloletna momka iz Miličinog rodnog grada Čačka, koji sviraju u kafani i tako izdržavaju svoje porodice. Akteri filma su aktuelni reper Nikola Damjanović Krtina i reper stare garde Nikola Ćosić Bvana, kao i tri devojke koje pokušavaju da se bave narodnom muzikom u Beogradu. Kao kruna cele priče pojavljuje se i legenda rok scene Srđan Gojković Gile, koji iznosi svoja iskustva.

- Oživeli smo njihove životne priče, snimili njihovo prirodno okruženje i sve što oni rade - kaže Una. - Za samo godinu dana u školi smo naučile mnogo toga što smo praktično primenile u filmu. Škola nam je dala opremu koju je imala i dala nam neverovatan vetar u leđa. Direktorka Dragana Ćećez Iljukić i profesori su uvek bili tu šta god nam je trebalo. Oni su nama bili i psiholozi i porodica. Sve.

PODKAST ZA VRŠNjAKE

Autorke filma planiraju da uskoro pokrenu podkast za svoje vršnjake.

- Ima malo programa za srednjoškolce. Svi su na društvenim mrežama. To je u redu, ali hajde da napravimo nešto novo - poručuju Una i Milica. - Novo mesto, gde neko ko ima 15-16 godina traži posao, psihološku pomoć, priča o mentalnom zdravlju. Gde đaci mogu da saznaju o razmeni učenika, da saznaju nešto o muzici, filmu. Postoji toliko tema o kojima se ne govori. Želimo da damo odgovore na ta pitanja.

Prva klapa je pala 17. februara, a sedam meseci kasnije Una i Milica su se poklonile publici u Čačku. Kažu da je bilo trenutaka kada su htele da odstanu. Tokom snimanja, Milica je sedam puta završila na antibioticima, dve nedelje nisu mogli da ustanu iz kreveta, u školu su išle sa temperaturom, pile čajeve na času. Obe su sa skoro svim peticama i kažu da, ako se propusti neki čas, teško je nadoknaditi izgubljeno.

Foto: P. Milošević

- Nismo imale kompjuter na kojem smo mogli da montiramo, nismo imale sponzore - priča Milica. - Roditelji su pomagali kad su mogli. Sve to mnogo košta. Skupljali smo novac, kako smo znali i umeli. Baba da za čokoladu, za sladoled, sklonimo sa strane. Budemo u školi sedam časova, onda odemo u Zemun Polje kod dečka koji nam je dao kompjuter, radimo ceo dan, idemo kući i onda ujutru ponovo u školu.

PLAKAT

- ŠTA muzika predstavlja različitim ljudima? Kako je bilo nekada baviti se njome, a kako je danas? Odgovaramo na pitanja da li Beograd daje muzičarima potpunu slobodu ili pojedine sabotira, i kako je baviti se javnim poslom sa 15, a kako sa 60 godina, umori li se čovek posle nekog vremena i ono najvažnije - da li na kraju sve to vredi? Naposletku ispada da onome ko je izvodi, muzika je kao religija - piše na plakatu za najavu filma.

Na susret sa Giletom devojke su kasnile. Kažu da je u početku bio nepoverljiv prema njima. Međutim, kako je vreme odmicalo, čuveni roker je poručio kafu sebi i devojkama i popričao sa njima o planovima za budućnost.

- Nailazile smo na podsmeh, nisu nas shvatali ozbiljno. Morale smo da se potrudimo, ne da nas uzmu za ozbiljno, već samo da nas saslušaju - priča Milica. - Ljudi imaju predrasude kad čuju da imamo 15 godina. Nama nikad nije bilo teško da dokažemo da smo dovoljno ozbiljne, jer jesmo. Ali, nekad nešto povredi ego čoveku, čak i ako smo deca. Trenutno si "niko". I bićeš "niko" sve dok ne izgradiš svoje ime.

U moru praznih priča raznih tiktokera, jutjubera, influensera, Una i Milica svojim vršnjacima otvaraju neke nove vidike.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati