AMBROZIJA I NA AUTOBUSKIM STANICAMA: Suzbijanje korova počelo još u junu, ali ga ima svuda

A. V. V.

15. 09. 2022. u 14:30

IAKO su gradske službe još u junu započele tretman suzbijanja ambrozije širom Beograda, u pojedinim delovima grada ovaj korov buja.

АМБРОЗИЈА И НА АУТОБУСКИМ СТАНИЦАМА: Сузбијање корова почело још у јуну, али га има свуда

Foto: Privatna arhiva

Na primer, na okretnici autobusa 73, 700 i 703 u Batajnici zelena biljka stigla je građanima i preko ramena, pa alergični koji ovde čekaju autobus na putu do škole, prodavnice ili posla, dišu "na škrge". Inače, prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine, koncentracija polena ambrozije u glavnom gradu, na dve merne stanice u Novom Beogradu i Zelenom brdu, i dalje je u crvenoj zoni, bez promena u narednoj sedmici.

Polen korovske biljke koji najviše guši alergične trenutno je u "piku", dok će građani koji imaju tegobe moći da odahnu tek krajem septembra kada se očekuje da ambrozija prestane da cveta.

- Od ambrozije duvam nos bez prestanka čim krene da cveta. Navodno bi trebalo da kose te biljke na javnim mestima da nam bar malo olakšaju, ali ako nisu dosad, ne verujem ni da će doći, ipak smo daleko - kaže Milan G. iz Batajnice.

Akcije uništavanja ambrozije počele su u junu u urbanim delovima i na periferiji. A, kako su nam početkom leta rekli u Sekretarijatu za zdravstvo, uništavanje ove korovske biljke trajaće do kraja septembra ili početka oktobra.

CVETA OD POLOVINE AVGUSTA

PUNA faza cvetanja ambrozije počinje od polovine avgusta i traje do kraja septembra. Najveće vrednosti svih polena, pa i ambrozije, jesu u prepodnevnim časovima kada je blago toplo i vetrovito. Vetar pomaže raspršivanju polena, koji leti i više od 100 kilometara od mesta izvora. Zbog toga se, osobama koje su alergične, ne preporučuje izlazak u prirodu u tom delu dana.

Za uništavanje ambrozije koja se prostire na uređenim zelenim površinama u prestonici zadužene su ekipe JKP "Zelenilo-Beograd", dok na teritorijama sedam rubnih opština korov suzbijaju komunalna preduzeća ovih lokalnih samouprava. A na privatnim posedima vlasnici su u obavezi da je uklanjaju. Međutim, često se događa da je vlasniku jevtinije da plati kaznu od 100.000 dinara nego da plati krčenje. Ovaj korov je veoma jak i postupak mora da se ponavlja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)