ZAMENA GORIONIKA UGREJAĆE BEOGRADSKE STANOVE: Iako su kotlarnice na mazut ugašene, za uključenje potrebno najviše 24 sata

B. BORISAVLjEVIĆ

21. 08. 2022. u 13:00

AKTUELNA energetska kriza koja potresa ceo svet, pokrenula je pitanje ponovnog paljenja kotlarnica na mazut kako bi se, u slučaju da ne bude dovoljno gasa, zagrejali stanovi u prestonici.

ЗАМЕНА ГОРИОНИКА УГРЕЈАЋЕ БЕОГРАДСКЕ СТАНОВЕ: Иако су котларнице на мазут угашене, за укључење потребно највише 24 сата

Prelazak na naplatu grejanja po potrošnji višestruko koristan

Iako je veliki broj lokalnih kotlarnica po zgradama tokom protekle dve decenije "zapečaćen" i priključen na daljinski sistem grejanja, zbog smanjenja zagađenja životne sredine, ukoliko bude neophodno, toplane se mogu opet u kratkom roku preorijentisati na mazut.

Prema rečima prof. dr Miloša Banjca, sa Katedre za termomehaniku Mašinskog fakulteta, postupak je jednostavan, nije skup i traje nekoliko sati. On navodi da "Elektrane" treba da budu spremne i na tu mogućnost, kao i da bi neke od beogradskih toplana trebalo da se pripreme za vraćanje na stari sistem.

- Potrebno je skinuti gorionike na prirodni gas i staviti ponovo one za mazut, koje elektrane već imaju - objašnjava profesor Banjac. - To je jedini tehnički zahtev koji treba ispuniti, za šta je potrebno najviše 24 sata, kako bi se kotao u pogonu ohladio, a zatim i da se jednom tako velikom postrojenju, prečnika dva do tri metra i dužine deset metara, zamenio gorionik.

NA SISTEMU 22,5 MILIONA KVADRATA

U SISTEMU daljinskog grejanja je 22,5 miliona kvadratnih metara stambenog i poslovnog prostora. U poslednjih deset godina, udeo potrošnje gasa u grejanju je povećan sa 81 do 96 odsto.

"Elektrane" zagrevaju oko 360.000 stanova, a u jeku sezone se dnevno troši tri miliona kubika gasa i 3.000 tona mazuta kao alternativnog goriva.

Profesor Banjac navodi da, i ako dođe do problema u snabdevanju, gas neće u trenutku nestati. On navodi da postoje zalihe u skladištima toplana, robnim rezervama i NIS. Vraćanje na mazut značiće tople stanove i jefitinije grejanje, ali i veću količinu štetnih mikročestica u vazduhu, jer je reč o prljavom gorivu koje u svom sastavu ima sumporoksid i azotoksid.

"Elektrane", koje greju više od 22 miliona kvadratnih metara prostora, već su naručile 8.500 tona mazuta, koji će već počeo da stiže, a isporuke će biti i u naredna dva meseca. Sa postojećim rezervama trebalo bi da bude dovoljno, u sluačaju problema sa nabavkom gasa. U toku je remont postrojenja, kako bi sve bilo spremno za početak grejne sezone. Funkcionalne probe sistema daljinskog grejanja planirane su za 1. oktobar.

U svom sastavu "Elektrane" imaju 14 toplana. U periodu od 1987. do 2020. godine ugašeno je oko 200 individualnih kotlarnica koje su bile u sistemu "Elektrana", kao i više od 1.000 koje su van njega.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista