NAJVIŠE ROŠTILJAJU NA NOVOM BEOGRADU: Nadležnima stiglo čak 47 prijava građana zbog pripreme mesa u zgradama

A. VOJINOVIĆ

17. 08. 2022. u 06:15

NAJVIŠE prijava zbog roštiljanja u stambenim zgradama u prethodnom periodu nadležnim gradskim inspekcijama stiglo je sa Novog Beograda!

НАЈВИШЕ РОШТИЉАЈУ  НА НОВОМ БЕОГРАДУ: Надлежнима стигло чак 47 пријава грађана због припреме меса у зградама

Za nadzor su zadužene opštinske komunalne inspekcije, Foto V. Danilov

Gradski sekretarijat za poslove komunalne milicije tokom prošle i ove godine s druge strane nije imao previše "posla", s obzirom na to da su komunalni milicionari imali samo 47 postupanja posle žalbi stanovnika glavnog grada zbog upotrebe otvorenog plamena u višespratnicama. Za kršenje ovih odredbi građanima novčanik može da se olakša i do 150.000 dinara.

Kako su za "Novosti" rekli u Sekretarijatu za poslove komunalne milicije, Odlukom o opštim pravilima kućnog reda u stambenim i stambeno-poslovim zgradama na teritoriji grada Beograda propisano je da je u posebnim delovima zgrade, u zajedničkim prostorima i na zemljištu za redovnu upotrebu zabranjena upotreba otvorenog plamena (ćumura i slično) zbog neposredne opasnosti od požara.

- Komunalni milicionari u 2021. i 2022. godini, zaključno sa 12. avgustom, imali su 47 postupanja po prijavama građana u oblasti zaštite životne sredine - roštilj, a ovom prilikom izdali su jedan prekršajni nalog i jednu meru usmenog naređenja - kažu u ovom Sekretarijatu za naš list.

Podsetimo, odbornici Skupštine grada Beograda na sednici krajem avgusta prošle godine usvojili su Odluku o zabrani upotrebe ćumura i otvorenog plamena u zgradama, koja je na snagu stupila 1. januara ove godine. Time je na roštiljanje i nezaobilazno pečenje paprika na terasama prestoničkih višespratnica stavljena tačka. Kao razlog za donošenje novih odredbi gradski oci tada su objasnili da je najčešći uzrok požara u zgradama upravo otvoreni plamen.

Stanarima zgrade na Dorćolu smetala je ćevabdžinica, Foto P. Milošević

Da je sa Novog Beograda stiglo najviše prijava građana ne čudi jer je ova opština poznata po čitavim ulicama s lokalima brze hrane, a ubedljivo najpoznatija je Maršala Tolbuhina, takozvana "Ulica gladnih" . S druge strane, kako smo u nekoliko navrata pisali, mnogobrojne pritužbe građana stizale su i sa Starog grada gde su prodavnice brze hrane mahom smeštene u prizemlju stambenih zgrada.

Ko se ogluši o ovu odluku i roštilj mimo propisa raspali na terasi i u zabranjenim delovima zgrade sledi mu udarac po džepu u iznosu od 25.000 dinara. Za preduzetnika novčana kazna je 75.000 dinara, dok će pravno lice morati da "iskešira" najviše - 150.000 dinara.

Iz Sekretarijata za inspekcijske poslove za "Novosti" su rekli da su za poslove inspekcijskog nadzora u ovom slučaju zadužene i opštinske komunalne inspekcije.

SPECIJALITETI OD MESA NA GAS

NOVA Odluka o zabrani upotrebe otvorenog plamena i ćumura u stambenim zgradama naterala je roštiljdžije u srcu grada da specijalitete od mesa pripremaju na gas ili uz pomoć plinske boce.

Osim mirisa koji je najviše nervirao stanare dim je pravio i naslage na fasadama višespratnica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RODITELJI OSMAKA IZ ŽELEZNIKA U ŠOKU: Saznali pred put da im deca idu na ekskurziju - destinacija Tara