DOŠLO DOBA ZA POPRAVNI ISPIT: Za đake sa slabim ocenama i velikim brojem izostanaka raspust je završen

B. Borisavljević

16. 08. 2022. u 11:21

ZA đake koji imaju jednu ili dve slabe ocene ili su izostajali iz škole raspust je završen.

ДОШЛО ДОБА ЗА ПОПРАВНИ ИСПИТ: За ђаке са слабим оценама и великим бројем изостанака распуст је завршен

Foto M. Anđela

Tokom ove nedelje oni imaju "zakazane" pripreme za polaganje poprvanog ili razrednog ispita. Pred komisijama će se naći od sledećeg ponedeljka. Među onima koji još nisu završili razred više je srednjoškolaca nego osnovaca. Radi se, najčešće, o đacima srednjih stručnih škola.

Pripreme za polaganje se, uglavnom, organizuju u školi. U "rasporedu" đaka koji imaju slabe ocene je 10 odsto od ukupnog fonda časova za određeni predmet. Profesori nastavu mogu držati u junu i avgustu, u zavisnosti kako se dogovore s kandidatima, a đaci polažu pred tročlanom komisijom.

- Najviše je učenika prvog i drugog razreda koji imaju jednu ili dve jedinice - kaže Miloš Bukumira, direktor Grafičke škole.

- Uglavnom je reč o matematici i fizici, koje su u prve dve godine teške. Retko se dešava da neko padne na popravnom. Deca uče celo leto, tako da izađu spremni na ispit. Razredni ispit je namenjen đacima koji su češće odsustvovali iz škole, pa nisu bili na dve trećine časova od ukupnog fonda za određeni predmet.

Miloš Bukumira, Foto V. Danilov

Bukumira ističe da su to, uglavnom, sportisti, deca koja zbog bolesti ili raznih problema u porodici nisu mogla da dolaze redovno na nastavu. Oni imaju opravdane izostanke, ali moraju da odgovraju gradivo koje su propustili. U zavisnosti od broja "izgubljenih" časova, oni polažu pet-šest predmeta, a pojedini i celo gradivo.

Iako se poslednjih godina čini da su svi odlični ili vrlo dobri, i u osnovnim školama ima učenika koji su "pali" na popravni. Prema rečima Milana Krstića, direktora OŠ "Pavle Savić", reč je, uglavnom, o sedmacima, jer ovaj razred važi za najteži u osnovnom obrazovanju. Glavobolju im, najčešće, zadaje matematike, a "zaluta" još poneki predmet. U ovoj školi će od sledećeg ponedeljka početi pripremna nastava, a testiranja su zakazna od 29. avgusta.

Zvaničnih podatka koliko školaraca izalazi na popravni i završni ispit nema.

Poznavaoci prosvetnih prilika kažu da je broj đaka sa slabim ocenama drastično smanjen od izbijanja pandemije virusa korona. Neke procene govore da ih je u prestonici par stotina, dok je pre korone ta brojka bili oko hiljadu učenika.

OPRAVDANjA

ZA slabe ocene, kao opravdanje, učenici navode da - nastavnici nisu držali dopunsku nastavu, da im nije upisana ocena kada su odgovarali, da nije evidentirana njihova aktivnost tokom časa... Zatim odgovaraju pred komisijom koja im popravi jedinicu.

Foto D. Milovanović

KRIZA U PRVOM SREDNjE

STATISTIKA govori da se najčešće ponavlja prvi razred srednje škole, što se objašnjava činjenicom da se učenici nisu navikli na novu sredinu, profesore, promenu škole. Kako odmiče školovanje, broj učenika sa slabim ocenama i onih koji ponavljaju razred je sve manji, tako da su u četvrtoj godini retkost. U srednjim stručnim školama je mnogo više učenika s jedinicima nego u gimnazijama. Najviše nedovoljnih ocena je iz matematike, fizike i hemije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a