POSTAVLJEN ZNAK ZA OPASNOST OD POPLAVA: Vozači će ubuduće biti upozoreni na kritična mesta posle velikih kiša

B. Borisavljević

10. 08. 2022. u 10:15

KRITIČNE tačke, na kojima malo jači pljusak napravi jezero u kom "plivaju" automobili, biće obeležene znakom za opštu opasnost, uz dopunsku tablu "Za vreme velikih kišnih padavina".

ПОСТАВЉЕН ЗНАК ЗА ОПАСНОСТ ОД ПОПЛАВА: Возачи ће убудуће бити упозорени на критична места после великих киша

Znak kod zgrade Hitne pomoći, Foto D. Milovanović

Upozorenja će biti postavljena u određenoj dužini, koju bi vozači trebalo da izbegavaju da se ne bi zaglavili u vodi. Kako saznajemo u Sekretarijatu za saobraćaj, nakon velikih vremenskih nepogoda koje su pogodile prestonicu početkom jula, nadležne službe su počele obilazak svih kritičnih mesta, koje su prepoznate kao potencijalne neuralgične tačke.

Na potrebu obeležavanja neuralgičnih tačaka ukazao je gradonačelnik Aleksandar Šapić, posle nedavnog nevremena. Kako navode u Sekretarijatu za saobraćaj, vertikalna saobraćajna signalizacije će biti postavljena u delovima grada, gde sistem kišne kanalizacije i odvodi nisu mogli da prime veliku količinu vode. U prestonici, sasvim izvesno, postoji više od 20 kritičnih mesta, gde se skuplja kiša koja pravi probleme u saobraćaju, ali i ljudima koji se kreću kroz vodu.

Foto P. Milošević

Postojeći slivnici ne mogu da prime veliku količnu vode, koja padne u kratkom vremenskom periodu. Dodatni problem stvara otpad, lišće koje zapuši odvod, tako da "reka" od kiše može nesmetano da teče na sve strane. Iako ekipe "Vodovoda i kanalizacije" čiste slivnike, veliki protok saobraćaja i konfiguracija terena, vremenom su praktično izmestili pad vode. Sreća pa ovakve kiše ne padaju više od dva puta godišnje.

Iako su najugroženiji delovi gde ne postoji izgrađena kišna, pa čak ni fekalna kanalizacija, problema ima i u delovima gde je sve regularno. Na rešetke slivnika, voda nanosi razni materijal koji ih prekriva i onemogućava ulivanje u slivnik, pa tako i dalje oticanje kišnice. Problem može biti i visok vodostaj ili nagib ulice, kao što je slučaj sa nekim ulicama na Banovom brdu.

Na mapi grada kao neuralgične tačke obeleženi su i čukarički podvožnjak, Karađorđeva ulica, Valjevska, Darvinova na Voždovcu, Poenkareova i Cvijićeva, Ustanička kod Ljermontovljeve, bulevari Mihajla Pupina i Nikole Tesle, Vinogradska, slivnici na Obrenovačkom putu.

OD ZEMUNA, PA DO DORĆOLA

Kako navode u Sekretarijatu za saobraćaj, lokacije koje su do sada obuhvaćene postavljenom signalizacijom su - raskrsnice Milana Rešetara i Zmajeva, kao i Ugrinovačke i Dobanovačkog puta, Trgovačka kod pumpe, podvožnjaci - Košutnjak, Tadeuša Košćuška, Dubovačka, Petlovo brdo, petlja kod Hitne pomoći i kružni tok u Vojvođanskoj ulici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (2)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni